De zaak van de Open State Foundation diende gisteren bij de Bestuursrechter in Amsterdam. De Open State Foundation is een non-profit organisatie die pleit voor meer digitale transparantie. Na enkele afgewezen WOB-verzoeken (Wet Openbaarheid van Bestuur), heeft de Foundation een rechtszaak aangespannen omdat het de declaraties van ziekenhuizen wil inzien. Die zijn opgeslagen in DBC-Informatiesysteem en dat valt onder de NZa. De autoriteit ging in beroep tegen openbaring van de documenten.
Patiëntgegevens
Tijdens de zitting bleek volgens vakblad Medisch Contact dat de NZa de declaratiegegevens die zij onder haar hoede heeft niet openbaar wil maken omdat in theorie individuele patiëntgegevens uit de declaratiegegevens gehaald kunnen worden. Dit verweer van de NZa is opmerkelijk volgens de Open State Foundation, omdat de minister vorig jaar in antwoord op Kamervragen heeft benadrukt dat de patiëntgegevens veilig zijn in het DBC-Informatiesysteem. ‘De pseudonimisering is zo ingericht dat deze onomkeerbaar is en daarmee dus niet meer herleidbaar tot individueel identificeerbare personen’, aldus de minister.
Prijsverschillen
Je kan als patiënt informatie opvragen over de prijzen van behandelingen, maar een openbare lijst waarop je snel de specifieke prijs kan zien bestaat niet. Een lijst met de gemiddelde prijs wel, maar er zijn indicaties dat die prijzen verschillen. Zo voerde prijsvergelijkingssite Zorgkiezer onderzoek uit naar de kosten voor een poliklinische behandeling bij benauwdheidsklachten. De goedkoopste combinatie is voor CZ-verzekerden in Boxmeer: 201,46 euro. De VGZ-verzekerde in Assen is het duurst uit: 604 euro in het Wilhelmina Ziekenhuis. Het kostte Zorgkiezer weken om dat uit te zoeken.
Juridische zaken
De zorg is aan verandering onderhevig, daarnaast zijn er regelmatig conflicten. Dit zorgt voor onduidelijkheid en conflicten. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.