Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VSdB-groep bevriest salaris bestuursvoorzitter

Binnen de VSdB-groep, een bestuurlijke fusie van de zorginstellingen Visio, Sensis en De Brink, is besloten het salaris van de voorzitter van de raad van bestuur twee jaar lang te bevriezen. Al de salarissen van de volledige raad dienen binnen de norm van de Vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg (NVZD) te blijven.

De raad van toezicht heeft ook de jaarlijkse bonussen afgeschaft en voor de betaling van vertrekpremies geldt een maximum van een jaar. “De toeters en bellen zijn nu weg”, meldt Saskia Noorman-Den Uyl, voorzitter van de raad van toezicht.

NVZD-norm

De VSdB-groep zal per 1 januari 2010 volledig gefuseerd te zijn tot de Koninklijke Visio. De start van de fusie per 1 januari 2008 is juist aangegrepen om de salarissen geheel in de pas te brengen met de NVZD-regeling 2008. Dit in tegenstelling tot vele andere zorginstellingen, die een fusie vaak aangrijpen om het salaris van bestuurders te verhogen. “De norm van NVZD is nog steeds heel riant”, meldt de voorzitter. “Het vergt wat overleg, maar uiteindelijk zijn alle betrokkenen trots op dit besluit.”

Weblog Jet Bussemaker

De staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker is ook vol lof over dit initiatief. “Gelukkig zijn er goede voorbeelden”, schrijft Bussemaker over de VSdB-groep op haar weblog. “Samen met mijn collega Ab Klink wil ik dat de nieuwe salarisnorm die het veld ontwikkelt, wettelijk wordt vastgelegd. Deze mag niet meer overschreden mag worden. Voor de VSdB-groep is dat dus niet meer nodig.”

Excessieve beloningen

Noorman-Den Uyl vult aan: “Het is niet nodig om met excessieve beloningen aan de slag te gaan. Dat past niet in de publieke en semi-publieke sector. Overigens vind ik dat dit ook moet gelden voor de woningbouwcorporaties, bijvoorbeeld. Het gaat vaak wel om stevige banen, maar daar staat al best een mooi salaris tegenover. Het grote probleem zijn de oude regelingen van bestuurders. Die nemen zij vaak mee naar hun nieuwe baan. Dat vinden wij niet nodig of wenselijk.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Geen controle bonus-malusregeling

Toezichthouder Zorgbalans verdedigt vertrekpremie

Orbis huurt interim voor 600.000 euro per jaar

Klink wil scherper toezicht op zorgfusies

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.