Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VU onderzoekt effect beweging op dementerenden

Thuiswonende demente mensen doen voor het eerst in Nederland mee aan wetenschappelijk onderzoek naar het effect van bewegen op geheugen, stemming en slaap/waakritme. De Vrije Universiteit Amsterdam voert het onderzoek uit.

De thuiswonende demente krijgt driemaal per week een bewegingsprogramma aangeboden. Onderzoekers van de VU onder leiding van Erik Scherder bekijken of bewegen een positief effect heeft op het geheugen, de stemming en een verstoord slaap/waakritme.

Innovatiefondsen Zorgverzekeraars

Uit voorgaande onderzoeken blijkt dat lichamelijke activiteit een gunstig effect heeft op de doorbloeding van de hersenen. Ouderen zonder dementie die veel bewegen, functioneren zelfstandiger, mede door een beter geheugen. Eerder is al in woonzorgcentra onderzocht of dit ook voor dementerenden geldt, maar de hoge leeftijd van deze bewoners beïnvloedde de resultaten. Omdat thuiswonende dementerenden doorgaans jonger zijn, doet deze groep nu voor het eerst in Nederland mee aan wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek, gesubsidieerd door Innovatiefondsen Zorgverzekeraars, zal vier jaar duren. Het start met tien dementerenden – cliënten van Osira Thuiszorg – die het beweegprogramma volgen en een controlegroep van vier personen. De bedoeling is om dat uit te breiden, zegt een woordvoerster van Osira. “Het is best lastig om mensen bereid te vinden om mee te bewerken. Drie keer per week een half uur lopen is voor deze groep een forse belasting.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Video: Dementeren doen even niets in de treincoupé

Licht helpt demente bejaarde

Dolende dementerenden traceren met gps

‘Zorg voor dementerenden is ver onder de maat’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.