Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VUmc neemt moedermelkbank over

Mark van Dorresteijn
Het VU medisch centrum in Amsterdam neemt de oprichting van een zogeheten moedermelkbank over van het Erasmus MC in Rotterdam. Het ziekenhuis hoopt dat de voorziening voor te vroeg geboren kinderen medio 2011 de deuren kan openen, zo maakte het VUmc dinsdag bekend.
VUmc neemt moedermelkbank over

Bij de moedermelkbank wordt melk van gezonde moeders die net een baby hebben gekregen, verzameld en ingevroren. Te vroeg geboren kinderen krijgen deze melk in plaats van kunstvoeding, omdat moedermelk beter beschermt tegen infecties. De eigen moeders zijn vaak niet in staat voldoende melk te produceren. In landen als Frankrijk en Duitsland is een moedermelkbank al heel gewoon.

Moedermelk

Moeders van te vroeg geboren kinderen zijn zelf vaak ziek en gebruiken medicijnen, waardoor hun melk ongeschikt is voor hun kind. Ook komt het voor dat het kind zo vroeg is geboren, dat het moederlichaam nog geen melk aanmaakt. Aan de andere kant zijn er veel moeders van gezonde kinderen die veel meer melk hebben dan hun baby opdrinkt. Die moeders kunnen hun overgebleven melk doneren aan het VU-ziekenhuis.

Donormelk

Het is de bedoeling dat vanuit Amsterdam alle zogeheten prematuurtjes in ziekenhuizen van donormelk worden voorzien. Wetenschappelijk onderzoek moet uitwijzen wat het effect daarvan is op de gezondheid van de kleintjes, in vergelijking met voeding van kunstmelk. Als de donormelk inderdaad beter is, zoals de onderzoekers verwachten, zal de moedermelkbank op termijn ook gaan leveren aan baby’s die van de eigen moeder niet voldoende melk kunnen krijgen.

Overstap

Het project is verplaatst van Rotterdam naar Amsterdam, omdat de initiatiefnemer, hoogleraar kindergeneeskunde Hans van Goudoever, van het Erasmus MC is overgestapt naar het VUmc. Hij heeft zijn artsen- en medewerkersteam meegenomen. Het VUmc verwacht in het eerste kwartaal van 2011 te beginnen met donorwerving voor de moedermelkbank. (ANP)

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.