Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VUmc onderzoekt lek vertrouwelijke gegevens

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Een medewerker van het VUmc heeft deze week in een anonieme brief met opzet medische gegevens laten lekken. Dat maakt het ziekenhuis donderdagmiddag bekend.
VUmc onderzoekt lek vertrouwelijke gegevens
Foto: Stockxcng

Het VUmc stelt een extern, onafhankelijk onderzoek in naar de briefschrijver en naar het doel wat deze had met het publiek maken van de vertrouwelijke gegevens. De raad van bestuur zegt direct na deze ontdekking de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte te hebben gesteld.

Buiten het VUmc

De desbetreffende brief is deze week gestuurd aan iemand buiten het ziekenhuis. Hier vandaan is de brief terug gestuurd naar het ziekenhuis. Daardoor weet het ziekenhuis dat een van de medewerkers de brief heeft gestuurd. Om welke gegevens het precies gaat en wie of welke instantie de brief heeft ontvangen, wil de woordvoerder van het ziekenhuis niet bekend maken. Het VUmc wil “in het belang van het onderzoek” niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

Medisch beroepsgeheim

Persoonlijke en medische gegevens vallen onder het beroepsgeheim. “Handhaving van het beroepsgeheim is cruciaal voor het vertrouwen van onze patiënten in de patiëntveiligheid binnen VUmc. De raad van bestuur vindt het volstrekt onacceptabel als met opzet onjuist met medische gegevens wordt omgegaan”, zo zegt het ziekenhuis. De reden waarom het ziekenhuis deze mededelingen doet, is dat “we willen laten zien dat we onze verantwoordelijkheid voor de patiëntveiligheid zeer serieus nemen.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.