Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

VUmc staat onder verscherpt toezicht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De raad van bestuur van het VUmc heeft de Inspectie onjuist geïnformeerd. Sinds vandaag staat het VUmc in Amsterdam onder verscherpt toezicht voor een periode van zes maanden.
VUmc staat onder verscherpt toezicht

Dat laat de Inspectie weten in een brief aan VUmc bestuursvoorzitter Elmer Mulder.

Valse voorlichting aan Inspectie voor de Gezondheidszorg

De Inspectie startte in maart 2011 een onderzoek naar een calamiteit waarbij een patiënt overleed op de IC. Hieraan zou mede een samenwerkingsprobleem ten grondslag liggen tussen medici van verschillende specialismen. Het onderzoek is in november 2011 afgerond door middel van een rapport met 14 maatregelen die de raad van bestuur voortvarend diende op te pakken. Op 23 mei meldde het VUmc de Inspectie dat het goed gaat met de samenwerking. “Er heeft een flinke cultuuromslag plaatsgevonden. De mediation heeft daar goed aan bijgedragen.” Maar uit het rapport van het mediationbureau blijkt juist dat er nog steeds sprake is van grote samenwerkingsproblemen die niet gebagatelliseerd mogen worden. De relationele problemen tussen de medisch specialisten zijn dusdanig ernstig van aard dat die niet zijn op te lossen door mediation. Noch door het ontslaan van enkele medisch specialisten. Inmiddels staan er al twee medisch specialisten op last van de raad van bestuur op non-actief: een longchirurg en het afdelingshoofd longgeneeskunde.

Geen vertrouwen in raad van bestuur VUmc

De Inspectie laat weten het hoog op te nemen niet te zijn geinformeerd door de raad van bestuur van het VUmc over het mediationrapport en over een brief waarin elf chirurgen hun zorgen uiten bij de raad van bestuur over de onwerkbare situatie. Daardoor heeft de Inspectie onvoldoende vertrouwen in het bestuurlijk optreden van de bestuurder. Zelfs houdt de Inspectie er rekening mee dat deze bewust onjuiste informatie heeft verstrekt. Conclusie: de patiëntveiligheid is in het geding. Op de eigen website van het VUmc staat nog niets te lezen over het verscherpte toezicht.

Longchirurgie gesloten

Het VUmc zet tijdelijk de longchirurgische activiteiten stil. Longchirurgische operaties die niet kunnen worden uitgesteld, zullen worden uitgevoerd in het AMC of het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam. Afstemming hierover is er met de zorgverzekeraars. Inmiddels heeft deze al plaatsgevonden met Achmea.

De sluiting is bedoeld, zo stelt het VUmc, om de Inspectie optimaal de gelegenheid te bieden om gesprekken te voeren over en onderzoek te doen naar de samenwerking tussen specialisten. In de verklaring van dinsdagavond schrijft het VUmc het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: Lex van Lieshout

Lees ook:

Weer specialist VUmc op non-actief

Hoogleraar veiligheid: VUmc moet afdelingen sluiten

VUmc: ‘Onze IC is veilig’

Intensive Care VUmc ‘niet veilig’

7 REACTIES

  1. De epidemisch woekerende zeer resistente pseudo-cffbb. heeft weer toegeslagen in een ziekenhuis . Het vumc. De cffbb staat voor christelijk fundamentalistische farizeeische bestuurs-bacterie , eventueel te noemen : actinobacter veermania ?? . Deze bacter vertoont gelijkenis ,zowel qua vorm als gedrag met de welbekende teek. Deze bacter , met de kop in de instellingstop gegraven, zuigt instellingen financieel leeg om het ego-lijf op te pompen om daarop jarenlang te teren.De therapie is net als bij teken : simpel…. Een nieuw tv-spel: Ego-pletten. Dappere P. Potmus: eerst komt het ego-schuim bovendrijven. De waarheid stijgt altijd langzaam. Bedenk : in het verleden is toch elke pest overwonnen !!.

  2. Lees alle reacties
  3. Verdomd nu lees ik dat ex minister Veerman (met grote vakantieboerderij in Frankrijk) in de RvT van het VUmc zit. Diezelfde die precies wist waarom Wilders zo slecht is (de pot verwijt…). Het is misschien een stokpaardje van mij maar Geert was als ENIGE fel tegen maar eenmaal douchen in de zorginstelling (ook bij heet weer). Veerman: doortrekken die knaap nu de aap uit de mouw komt. BAH

  4. SCHANDALIG. HADDEN AL LANG WEG MOETEN ZIJN. Voor een snabbel aan de Directie laten ze Oerlemans op de OK filmen (schandalig)en nu hangen ze een klokkenluider op — nadat gebleken is dat ze een moeilijk probleem niet aankunnen — maar nog erger nadat ze alles en hun onkunde in de doofpot hadden willen stoppen. RvB en RvT: eruit met die criminelen. Schippers heeft ook boter op haar hoofd. Zij wist dit al in maart en het is nu bijna september; half jaar later. Waarschijnlijk gaan we in sept nog grotere kneuzen stemmen want het gaat elk jaar achteruit met het intellect en daadkracht

  5. Bezopen situatie, alsof men een copdpatient uit armoede maar bloeddrukverhogers toedient.
    Rick Paul, een van de meest gerenommeerde longchirurgen trekt aan de bel vanwege problemen en wordt vv aan de kant gezet.
    Een klassiek voorbeeld van het opknopen van de klokkenluider in Nederland ondersteunt door de overheid.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.