Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VUmc start centrum voor wilsbekwaamheidsvragen

Redacteur Zorgvisie
Het VUmc heeft op 1 september het eerste Centrum voor wilsbekwaamheidsvragen geopend. In het centrum kunnen familieleden en hulpverleners terecht voor antwoorden op vragen over de zorg voor wilsonbekwame mensen.
Wilsbekwaamheidsvragen-iStock-400.jpg
Foto: iStock.

Het is het eerste centrum voor wilsbekwaamheidsvragen in Europa, meldt het VUmc in een persbericht. Hulpverleners zullen vanuit het centrum hulp en advies geven over goede zorgverlening, juridische en medische vraagstukken en vragen over het levenseinde.

Reden voor het centrum
Het medisch centrum wilde dit centrum hebben, omdat beslissingen die worden genomen over de zorg aan wilsonbekwame mensen soms niet past bij de wensen van de persoon (vaak een oudere) zelf. Daardoor ontstaan gevaarlijke en complexe situaties voor de patiënt, familie en hulpverleners, merkt het ziekenhuis. ‘De vraag naar iemands wilsbekwaamheid is soms heel duidelijk en eenvoudig te beantwoorden, maar soms ook ingewikkeld. Ingewikkeld als de cliënt zich niet duidelijk kan uiten, moeite heeft om de situatie te overzien of informatie te onthouden of erg geëmotioneerd is’, zegt Henk Geertsma, een van de oprichters van het centrum. Om de patiënten en hun omgeving hiermee te helpen, heeft het ziekenhuis psychologen, ouderengeneeskundigen en specialisten op het gebied van ethiek aangenomen.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.