Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

VVD bepleit eigen bijdrage ggz in 2011

Mark van Dorresteijn
De VVD wil sneller een eigen bijdrage in de tweedelijns-ggz dan minister Klink. De demissionaire minister wil op verzoek van de Tweede Kamer de bijdrage uitstellen tot 2012, maar de VVD keert zich daartegen.
VVD bepleit eigen bijdrage ggz in 2011

Klink schreef de Tweede Kamer donderdag dat hij een alternatief had gevonden voor de invoering van 90 euro eigen bijdrage per behandeling in 2011. De 60 miljoen euro die dit moet opleveren, wil hij dekken door de overheveling van TNF-alfaremmers (een reumamedicijn) een half jaar eerder te realiseren (25 miljoen opbrengst), cliënten vaker op te vangen in de eerstelijns ggz (35 miljoen), het geneesmiddelenkader eenmalig te verlagen (20 miljoen) en datzelfde kader daarnaast vanaf 2011 structureel te verlagen (30 mijloen). Per 2012 zou er dan alsnog een eigen bijdrage van 90 euro komen.

VVD wil verhoging

Tijdens het overleg hierover bleek de VVD van gedachten veranderd. Twee weken geleden drong Kamerlid Halbe Zijlstra nog aan op alternatieve dekking, al zei hij niet principieel tegen een eigen bijdrage te zijn. Nu wil hij de bijdrage invoeren per 2011. Het CDA en de PVV zijn daar ook voor. Zijlstra diende een motie in om een eigen bijdrage van 175 euro in te voeren per 2011. Inmiddels heeft hij die aangepast: “We nemen wel de eenmalige verlaging van het geneesmiddelenkader over en de overheveling van de TNF-alfaremmers, daardoor kan de bijdrage 90 euro worden.”

Overheveling TNF-alfaremmers

De VVD wil echter geen dekking halen uit een structurele verlaging van het geneesmiddelenkader, omdat die in het nieuwe concept-regeerakkoord van VVD, CDA en PVV is meegerekend. Ook ziet de partij geen harde besparing in de belofte van GGZ Nederland dat instellingen strenger gaan selecteren, zodat cliënten vaker in de eerstelijns-ggz kunnen blijven. Dit zou circa 35 miljoen besparen in 2011. “Als je dat wilt, moet je er harde maatregelen tegenover zetten”, zegt Zijlstra.

Klink ontgoocheld

De andere partijen zijn teleurgesteld. “Het blijkt nu dat de nieuwe coalitie het geld dat Klink wilde gebruiken, al heeft weggegeven. Er wordt partijpolitiek gespeeld over de rug van de zwaksten in de samenleving”, zegt Eelke van der Veen van de PvdA. Linda Voortman van GroenLinks wil Zijlstra houden aan diens eerdere standpunt. “We laten het er in elk geval niet bij zitten en zetten een actie op touw met ChristenUnie, D66, SP en PvdA.” Klink is volgens haar ontgoocheld. “Hij zei letterlijk: ‘Het is terug bij af.’ Hij heeft echt heel erg mee gekeken wat er mogelijk was.” (Zorgvisie – Krista Kroon/Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Klink zoekt alternatief voor eigen bijdrage ggz in 2011

Klink: Eigen bijdrage ggz kan lager

GGZ Nederland weigert eigen bijdrage te innen

NZa keurt nieuwe tarieven ggz af

Gezocht: Zorgmanager en Talent van het jaar 2011

De inschrijving voor Zorgmanager en Talent van het jaar 2011 is weer gestart. Meer over de procedure..

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het zou ook al veel schelen als er een verbod kwam op doorschuiven van clienten tussen tweedelijns GGZ-instellingen met als verklaring (zonder schroom): voor onze instelling te complex en te langdurig (lees: te duur, laat een ander het maar opsoppen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.