Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVD komt met 18 voorstellen voor meer patiëntveiligheid

Mark van Dorresteijn
Artsen tegen wie een onderzoek loopt vanwege mogelijke medische fouten moeten tijdelijk op non-actief worden gezet. Bij fouten moet standaard een tuchtklacht volgen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het medisch beroepsgeheim moet zo worden aangepast dat artsen elkaars geanonimiseerde dossiers kunnen lezen om van fouten te leren.
VVD komt met 18 voorstellen voor meer patiëntveiligheid
Foto: ANP Koen Suyk

Dat zijn een aantal van de voorstellen die de VVD-fractie doet om het voor patiënten in ziekenhuizen en bij artsen veiliger te maken. De initiatiefnota wordt maandag gepresenteerd, zo bevestigt een VVD-woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving maandag in De Telegraaf. De initatiefnota van de VVD-Kamerleden Anne Mulder (foto) en Michiel van Veen bevat in totaal 18 voorstellen. Rode draad is dat zorginstellingen meer werk moeten maken van het vermijden en registreren van medische missers.

Zoveel mogelijk beperken van fouten
De Nederlandse gezondheidszorg is volgens de VVD’ers weliswaar internationaal gezien van hoge kwaliteit, toch heeft elk jaar zo’n 3 procent van de opgenomen patiënten te maken met schade die mogelijk te vermijden was geweest. In 1.600 tot 2.360 gevallen per jaar leidt dat mede tot het overlijden van de patiënt. ‘Dat zijn zes jumbojets per jaar. Fouten zullen nooit volledig te voorkomen zijn. Maar patiënten hebben er recht op dat alles op alles wordt gezet om het aantal fouten zo veel mogelijk te beperken’, aldus Anne Mulder.

Veiligheidscultuur
Mulder pleit voor een echte veiligheidscultuur, waarin het eigen handelen continu wordt geëvalueerd. ‘Niet vanuit een cultuur van straffen, maar vanuit de wil om te verbeteren en om van fouten te leren. Daar valt echt nog een wereld te winnen. Veiligheid van zorg hoort echt veel hoger op de professionele, maatschappelijke en politieke agenda.’

Initiatiefnota zorg
In de nota pleiten de VVD’ers ook voor een aparte kamer voor medische zaken bij de rechtbank. Medische instellingen moeten ook een klachtenregeling instellen. Een belangrijke taak is wat de liberalen betreft ook weggelegd voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het budget voor de IGZ moet daarom omhoog. Dit zal de VVD deze week in de Kamer bepleiten bij de behandeling van de begroting van VVD-minister Edith Schippers van VWS. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.