Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

VVD wil pgb in gemeenten behouden

De VVD-fractie wil dat gemeenten een persoonsgebonden budget (pgb) moeten blijven aanbieden. Dat bleek tijdens het Kamerdebat over de overheveling van begeleiding uit de AWBZ naar de Wmo.
VVD wil pgb in gemeenten behouden

De VVD wil de wetswijziging zo aanpassen dat de voorzieningen die nu bij de gemeente met een pgb te verkrijgen zijn dat straks ook blijven. Dat is dus huishoudelijke hulp, rolstoel, scootmobiel en woningaanpassing.

Begeleiding

Voor begeleiding hoeven de gemeenten niet aan iedereen per se een pgb aan te bieden, vindt de VVD. Gemeenten mogen daar zelf voor kiezen, behalve als het gaat om mensen die ook een indicatie hebben in de AWBZ. Voor hen, zo vindt de VVD, moeten gemeenten de mogelijkheid tot een pgb bieden. Voor mensen die straks geen pgb in de AWBZ meer kunnen krijgen, maar wel een beroep kunnen doen op de nieuwe Vergoedingsregeling persoonlijke zorg (vpz) is dit volgens belangenvereniging Per Saldo in elk geval een oplossing.

Oppositie

Voor de oppositie gaat dit voorstel tot aanpassing niet ver genoeg. Die ziet de voordelen in van het pgb en het gros van de oppositie pleit er dan ook voor dat gemeenten verplicht worden om de mensen die dat willen een pgb aan te bieden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Staatssecretaris weigert uitstel overheveling begeleiding

GroenLinks vreest willekeur bij pgb

Gemeente en rijk in de clinch over transitie AWBZ

8 REACTIES

  1. Mijn man is ziek geworden. De sociale dienst zei dat hij PGB moest aanvragen, dat scheelde voor hun ook weer, werd er gezegd.. Wij wisten nog niet wat dat precies was.Na veel papier werk zijn wij er nu achter wat het is. En ik zeg u dat is niet niks (balen papier werk) instantie’s CIZ, AWBZ SVB enz. nu weten we waarom de sociale dienst het heeft gezegd!!!!. UITLEG: Mijn man krijgt PGB.Ik ben de persoonlijke verzorger (PV) van mijn man.Ik word uitbetaald van de PGB door mijn man voor de verzorging . Dit zijn inkomsten dus de sociale dienst ziet dat als verdiensten(inkomsten), dus alles gaat naar de sociale dienst. Ik mag daar niks van hebben. Puntje bij paaltje: De sociale dienst hoeft minder te betalen aan uitkering aan ons(gemeente spekken), mijn man krijgt de zorg (van mij)die hij nodig heeft, en waar blijf ik dan !!!! 24 uur per dag in de weer.Vrijwilligerswerk doen , huishouden enz. Maar ik ben de dupe er van en krijg er niks van. Daar moeten ze eens een nieuwe wet voor maken , dat er eens gekeken wordt naar zulke mensen. Alles inleveren en niks verdienen. SCHANDALIG !!! Zo dat wilde ik even kwijt.

  2. Lees alle reacties
  3. Toen het pgb huishoudelijke hulp naar de gemeente werd overgeheveld moest ik zelf het aantal uren wat ik toen had ann de gemeente door geven . hierop kreeg ik een telefoontje dat ik nog maar de helft van mijn uren kreeg. deze mededeling kwam van iemand die de gemeente ingehuurd had van een uitzend burau. Na twee keer contact met de gemeente werd het met koe handel (wij zullen het verschil delen) een voor mij ondraaglijke tussen weg gevonden, waar ik mij bij neer moest leggen, nu is de gemeente bezig met vrijwilligers onder de naam LEV groep die een herindicatie komen afnemen voor het aantal uren wat je in hun ogen nodig hebt, waar zijn de opgeleiden op dit gebied van o.a.C.I.Z. Het PGB is te deur, Ga eerst eens kijken hoeveel geld de gemeente uitgeeft aan personeel, onderdak, bureau,drie maal verhuis kosten, balie personeel wat rondloopt in hotel ontvangst kleding, dubbel invullen van een pak papier voor het aanvragen van het vernieuwen van een toilet verhoger,(waar heb je dan computers voor nodig waar alles al in staat) die dan nog verkeerd geleverd word, als dan de goede word afgeleverd zit er de ontlasting van de vorige eigenaar nog op,als al dat geld wat hier in omgaat aan de gehandicapten besteed word, en de gemeentes de vrij heid van handelen ontneemt, is het PGB helemaal niet te duur. Hoe kan het zijn dat een huishoudelijke hulp in eigen PGB beheer maar 12€ per uur krijgt van de Gemeente en H.H. van in de gemeente gevestigde zorgverlenings instelling 22€ mag betalen van de gemeente. Zo kan ik nog wel even doorgaan met de fouten die de gemeente ( WMO ) in haar vaandel hebben en wat handen vol geld kost en dit is dan toch geld wat uiteindelijk bestemd is voor de hulpbehoevende in onze maatschappij voor een draaglijk leven wat voor hen al moeilijk genoeg is.graag reactie`s hierop.

  4. En wat denk je van de vooroordelen in een kleine woongemeenschap, p.g.b aanvragen, nu krijg je als reactie in een dorp al te horen dat je na je 90ste niets meer mag vragen.als oudere wordt je daar alleen nog gedule en wordt er gerekend wanneer je huis vrij komt.

  5. De praktijk toont aan, dat het onjuist is de gemeenten de zorg voor chronisch zieken en gehandicapten te laten verzorgen. De vrager is afhankelijk van personen, die men kent en sociaal tegen komt. Voorkeur en dus ook tegenstand komt dan in de persoonlijke sfeer van mensen, die nu ineens zakelijk met elkaar te maken hebben.Het wordt,daarnaast, net zoals in de bijstand van belang in welke gemeente woon je. De kennis en kunde van de gemeenteambtenaren is onvoldoende. Wat gebeurt er met het werkkapitaal van de mensen, die nu niet meer daarover hoeven te oordelen. Ontslag? Dan wordt er veel expertise en neutraliteit weggegooid. De toepassing van de zorg gelden vindt dan wel plaats op een lager niveau, mede door gebrek aan kennis, ervaring en neutraliteit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.