Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VWS draagt 32,5 miljoen euro bij aan Deltaplan Dementie

Het ministerie van VWS maakt deze kabinetsperiode 32,5 miljoen euro vrij voor onderzoek naar het bestrijden van dementie. Het geld is bestemd voor het Deltaplan Dementie: een publiek-private samenwerking die de explosieve groei van dementie moet indammen.
VWS draagt 32

Belangenorganisatie Alzheimer Nederland heeft de intentie om het Deltaplan Dementie de komende vier jaren met 12,5 miljoen euro steunen. Samen met de bijdrage van VWS is hiermee voor de eerste vier jaar vijftig procent van het onderzoeksgeld voor het Deltaplan bij elkaar gebracht. De andere helft van het onderzoeksgeld moet van private partners en particuliere donateurs komen die zich aan het deltaplan gaan verbinden.

Explosieve groei
Alzheimer Nederland is zeer verheugd met de bijdrage van de overheid. Maria van der Hoeven, voorzitter van de raad van toezicht: ‘De financiële bijdrage van het ministerie van VWS in deze tijd van bezuinigingen is een krachtig signaal, waarmee dementie erkend wordt als een groot maatschappelijk probleem. We moeten gezamenlijk -publiek én privaat- een oplossing vinden. Bovendien getuigt de financiële injectie in wetenschappelijk onderzoek naar dementie van een proactieve lange termijnvisie van het ministerie. De impact van de explosieve groei van het aantal dementiepatiënten is in de toekomst onbetaalbaar en onbeheersbaar voor de maatschappij. Een dam is nodig tegen dementie om het tij te keren nu het nog kan.’

1 REACTIE

  1. Het simpele feit dat Alzheimer nu de duurste ziekte is, betekent nog niet dat onderzoek naar Alzheimer ook zinnig is. Dat is de logica van politici. Het huidige onderzoek wordt gekarakteriseerd door ideeënarmoede. Nog meer MRI onderzoek en lumbaal puncties, gaat het niet worden, maar de zittende onderzoekers hebben er alle belang bij om te voorkomen dat er vernieuwend onderzoekt wordt gefinancierd waardoor het geld bij anderen terecht komt. Ik zou mijn geld graag inzetten in een weddenschap dat er de komende jaren even veel uit dit onderzoek komt als er de laatste decennia uit is gekomen: niets. Investeer in goede ideeën, en voorkom dat het geld terecht komt bij mensen die inmiddels bewezen hebben er niets zinnigs mee te kunnen doen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.