Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS en NVZ ruziën over bodemprocedure

De Staat wil geen afspraken maken met de NVZ vereniging van ziekenhuizen over het verloop van de bodemprocedure die de NVZ heeft aangespannen tegen de minister van vws. De NVZ vreest dat een uitspraak over maatstafconcurrentie daardoor pas in 2009 komt. Advocaat Jaap Sijmons zegt minister Klink desnoods via een kort geding te willen dwingen de maatstafconcurrentie uit te stellen.

Op 15 februari stuurde de NVZ de dagvaarding voor de bodemprocedure naar het ministerie van vws. Omdat de vereniging van ziekenhuizen bang is dat de wachttijden bij de rechtbank te ver oplopen wilde zij bij voorbaat een afspraak maken over de termijnen binnen de bodemprocedure. Daarmee hoopt de NVZ nog voor het eind van het jaar een uitspraak te krijgen over de maatstafconcurrentie. Die moet immers op 1 januari 2009 ingaan als het aan minister Ab Klink ligt. Volgens de eisers is deze maatregel onrechtmatig. Maatstafconcurrentie confronteert de ziekenhuizen met aanzienlijke risico’s voor hun bedrijfsvoering, terwijl de uitkomsten te onvoorspelbaar en te willekeurig zijn.

Termijnen

De NVZ betreurt het dat VWS, officieel ‘de Staat’, geen afspraken wil maken. Vws-woordvoerder Arnoud Strijbis: “De landsadvocaat heeft de advocaat van de tegenpartij laten weten dat de gebruikelijke termijnen in acht worden gehouden. De Staat ziet geen reden voor het maken van extra afspraken.” Volgens de woordvoerder gaan de partijen eind april met elkaar in overleg en zal dan een besluit vallen over de rest van de procedure. Strijbis: “Ook wij hebben voorbereiding nodig. Bovendien heeft de NVZ de bodemprocedure wel al een half jaar van tevoren aangekondigd, maar de dagvaarding pas onlangs gestuurd.”

Twijfel

NVZ-advocaat Jaap Sijmons ziet ondanks de weigerachtige houding van vws nog voldoende mogelijkheden. Sijmons: “Ik kan de rechter bij voorbeeld via een kort geding vragen als voorlopige maatregel de invoering van maatstafconcurrentie op te houden. Het is minder gelukkig maar als het zo moet dan doen we het.” De advocaat vindt het jammer dat VWS niet een meer pragmatishe benadering heeft willen kiezen. Sijmons: ”Het lijkt erop alsof de minister op geen enkele wijze de suggestie wil voeden dat er twijfel bestaat over de houdbaarheid van zijn maatstafconcurrentie.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Klink: ‘Bodemprocedure NVZ is jammer’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.