Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS komt financiële belofte niet na

Deelnemers aan het project Ruimte voor resultaat voelen zich bedrogen door het ministerie van VWS. Het toegezegde geld voor extramuralisering hebben ze nooit gekregen.
VWS komt financiële belofte niet na

De regio’s Zeeuws-Vlaanderen, Westelijke Mijnstreek en Middelburg nemen deel aan het project. De gemeenten in deze regio’s hebben flink geïnvesteerd in de vervanging van verzorgingshuizen door zelfstandige woningen. VWS heeft bij de start van het project beloofd dat het financiële knelpunten zou helpen oplossen, met geld dat uit de AWBZ vrijkomt door de afbraak van de verzorgingshuizen. Het ministerie heeft na drie jaar het toegezegde geld echter nog altijd niet overgemaakt.

Toegezegd geld

Wethouder Frank van Driessche van het Zeeuws-Vlaamse Hulst rekent voor wat de ontmanteling van een verzorgingshuis van Curamus zijn gemeente gekost heeft: 226.000 euro voor aanpassingen in de 151 zelfstandige woningen, 256.000 euro verhuiskosten, 36.000 herinrichtingskosten, en 80.000 euro boete van het ministerie van Volkshuisvesting vanwege overschrijding van de huursubsidiegrens. “De bedoeling van het project was om financiële knelpunten bij extramuralisering te inventariseren en op te lossen. We hebben de knelpunten inderdaad ingebracht, maar vervolgens gebeurde er niets.” Een woordvoerder van het Zeeuws-Vlaamse zorgkantoor bevestigt het uitblijven van het toegezegde geld.

Onbetrouwbare partner

Ook de andere regio’s wachten nog op geld van VWS. “De middelen die ons in 2004 zijn toegezegd, zijn nog niet aangekomen”, meldt een woordvoerster van de gemeente Sittard-Geleen. In april gaan vertegenwoordigers van de Westelijke Mijnstreek hierover praten met staatssecretaris Bussemaker. De staatssecretaris gaat ook op bezoek in Middelburg, waar ze nog 1,9 miljoen euro verwachten van VWS. “Dat bedrag is ons toegezegd voor de welzijnsvoorzieningen ter vervanging van de grote zaal van het vroegere verzorgingshuis. Maar het wordt niet overgemaakt”, zegt Martijn van Poecke van deze gemeente. “Als je koploper bent, loop je dus grote risico’s. VWS is de meest onbetrouwbare partner in dit project.”

Grote consequenties

De gemeente Hulst heeft inmiddels besloten te stoppen met de extramuralisering, ook omdat ze voor de zelfstandig wonende ouderen de huishoudelijke hulp moet betalen. “Als we nog een keer in een klap al die kosten erbij krijgen, kunnen we dat gewoon niet betalen”, zegt Van Driessche. Hij wil geen bouwvergunning geven aan Curamus, dat een tweede verzorgingshuis wil ombouwen. Curamus-directeur Lex Jansen: “Dit heeft voor ons grote consequenties. Ik zit met een verouderd huis waarin ik niet wil investeren, maar waarvoor de belangstelling terugloopt. Dit is een probleem dat boven onze macht ligt. De teleurstelling over het project is hier enorm. Alles wat wij bereikt hebben, hebben we zelf gedaan.” De betrokken ambtenaar van VWS was niet beschikbaar voor commentaar. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Links:

Reageer op het weblog ‘VWS laat het afweten’

Bussemaker: ‘Beschut wonen moet een keuze blijven’

Presentaties congres ‘kleinschalig wonen’

Aanbestedingen frustreren extramuraliseren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.