Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

VWS kort zelfstandige bestuursorganen

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Het ministerie van VWS vult de taakstelling om te bezuinigen op de kosten van zijn ambtenarenapparaat in door te snijden in de budgetten van instanties buiten het departement. Zo moet het RIVM in 2018 10 miljoen euro van zijn budget inleveren. Dat blijkt uit de begroting van VWS.
VWS kort zelfstandige bestuursorganen
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Het ministerie kiest hiervoor ‘vanwege grote operaties die druk op het apparaat van het kerndepartement leggen.’ De korting is onderdeel van het regeerakkoord.

Bedrijfsvoering

VWS bezuinigt 13 miljoen euro op de bedrijfsvoering van zelfstandige bestuursorganen en agentschappen. Het gaat hierbij vooral om huisvesting, stroomlijning van de dienstverlening en gemeenschappelijke uitvoering van bedrijfsvoeringstaken, bijvoorbeeld inkoop via uitvoeringscentra, ict-rekencentra delen en diensten afnemen bij expertisecentra. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg) wordt in 2016 met 1,1 miljoen euro gekort oplopend tot 3,2 miljoen in 2018. Het College voor Zorgverzekeringen moet in 2016 0,5 miljoen euro inleveren en de NZa moet in 2018 bijna 1 miljoen inleveren.

Kennisinfrastructuur

Daarnaast bezuinigt VWS 13 miljoen euro op de apparaatskosten van de kennisinfrastructuur. Niet-kerntaken worden verminderd of beëindigd. Het gaat hierbij vooral om een kleinere kennisinfrastructuur voor bijvoorbeeld lokale ondersteuning, gezondheidsbevordering en strategisch onderzoek.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.