Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

VWS maakt rekenfout in korting op verloskunde

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Minister Edith Schippers erkent dat haar ministerie het budget voor verloskunde niet heeft verruimd, nadat de NZa hogere tarieven had ingevoerd voor verloskunde. Als gevolg van deze omissie wilde de minister de verloskunde een te hoge korting opleggen.
Verloskunde

Het kortingsbedrag van 10 miljoen euro heeft de minister inmiddels teruggebracht tot 4 miljoen. Dat staat in een brief die zij 28 juni aan de Tweede Kamer stuurde. De totale verloskundige begroting bedraagt 164 miljoen euro.

Verkeerde raming

Peter Buisman, hoofd belangenbehartiging van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen: “Nu blijkt hoe onzorgvuldig VWS omgaat met het budgettair kader zorg. Als de NZa nieuwe tarieven invoert, valt er een gat omdat VWS het BKZ niet aanpast. Logisch: wanneer je dan verkeerd raamt, krijg je te maken met overschrijdingen.”

Tarieven

In 2010 paste de NZa de tarieven aan voor het inlopen van het achterstallig onderhoud, prenatale screening en een tweetal andere prestaties. De praktijk van verloskundigen was dermate veranderd dat hogere tarieven terecht waren. Per 1 januari 2010 gingen de tarieven omhoog. Peter Buisman, hoofd belangenbehartiging van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen: “De raming van de NZa was dat het budget hierdoor 16,7 miljoen euro zou worden verruimd. Aan het eind van het jaar heeft het College voor Zorgverzekeringen de daadwerkelijke meerkosten berekend en kwam uit op 16,4 miljoen.”

Uit de lucht vallen

Volgens Buisman komt het bedrag van 10 miljoen, waarmee Schippers de sector wil korten, volledig uit de lucht vallen. Tot op heden heeft de KNOV, ondanks herhaald vragen, de cijfermatige onderbouwing daarvan niet ontvangen. Buisman is ervan overtuigd dat het resterende bedrag van 4 miljoen ook niet klopt. Volgens Schippers is die overschrijding te wijten aan de toename van het aantal diagnostische echo’s die niet altijd nodig zijn. Volgens Buisman komt deze zogenaamde overschrijding omdat ook de tarieven van de echo’s niet in het budget zijn opgenomen. “Het is niet terecht dat de minister de verloskundigen een korting oplegt als gevolg van een verkeerde raming. Bovendien heeft zij gezegd niet te zullen korten als mocht blijken dat er geen sprake is van een overschrijding. Daar moet zij zich nu aan houden.”

Motie

Woensdagochtend 29 juni is er een voortgezet algemeen overleg in de Tweede Kamer over onder andere de verloskunde. De ChristenUnie en Groen Links hebben een motie aangekondigd. De partijen verzoeken de regering af te zien van de tariefkorting van 4 miljoen euro op de verloskundige zorg, omdat er geen sprake is van overschrijdingen. Ze verzoeken de minister ook om in overleg te treden met de zorgverzekeraars. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.