Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS onderzoekt aanbesteden WMO

Het ministerie van VWS en werkgevers en vakbonden in de thuiszorg gaan de gevolgen van het systeem van aanbestedingen voor het personeel in de thuiszorg in kaart brengen. Dat moet harde cijfers opleveren over het aantal mensen dat zijn baan dreigt kwijt te raken.

Daarover hebben alle betrokkenen hebben vorige week afspraken gemaakt, heeft het ministerie laten weten. Thuiszorginstellingen kunnen bij een meldpunt de knelpunten aangeven, aldus Abvakabo FNV.

Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) in januari dreigen werknemers hun baan te verliezen als het werk niet wordt gegund aan de instelling waarbij zij werken.

Slechter arbeidscontract

Volgens de vakbond CNV Publieke Zaak zetten werkgevers thuiszorgmedewerkers in het hele land onder druk om akkoord te gaan met een slechter arbeidscontract. Als die niet instemmen, krijgen ze ontslag, zegt de bond. Ook het ministerie krijgt die signalen, aldus een woordvoerder.

20 miljoen euro

Alle betrokkenen willen dat de mensen die nu in de zorg werken, voor de sector behouden blijven, want daar dreigen de komende jaren grote personeelstekorten. Staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) heeft 20 miljoen euro beschikbaar om boventallig personeel te laten doorstromen naar andere banen in de zorg.

Staking

Het CNV heeft donderdag met stakingen gedreigd als de werkgevers, verenigd in ActiZ, weigeren een garantie af te geven voor behoud van alle werkgelegenheid in de thuiszorg.

ActiZ zegt gedwongen ontslagen niet te kunnen uitsluiten. Volgens de organisatie hebben thuiszorginstellingen nu al een overschot van 3200 medewerkers (1300 arbeidsplaatsen) voor de duurdere vorm van huishoudelijke verzorging. (anp)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.