Daarover hebben alle betrokkenen hebben vorige week afspraken gemaakt, heeft het ministerie laten weten. Thuiszorginstellingen kunnen bij een meldpunt de knelpunten aangeven, aldus Abvakabo FNV.
Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) in januari dreigen werknemers hun baan te verliezen als het werk niet wordt gegund aan de instelling waarbij zij werken.
Slechter arbeidscontract
Volgens de vakbond CNV Publieke Zaak zetten werkgevers thuiszorgmedewerkers in het hele land onder druk om akkoord te gaan met een slechter arbeidscontract. Als die niet instemmen, krijgen ze ontslag, zegt de bond. Ook het ministerie krijgt die signalen, aldus een woordvoerder.
20 miljoen euro
Alle betrokkenen willen dat de mensen die nu in de zorg werken, voor de sector behouden blijven, want daar dreigen de komende jaren grote personeelstekorten. Staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) heeft 20 miljoen euro beschikbaar om boventallig personeel te laten doorstromen naar andere banen in de zorg.
Staking
Het CNV heeft donderdag met stakingen gedreigd als de werkgevers, verenigd in ActiZ, weigeren een garantie af te geven voor behoud van alle werkgelegenheid in de thuiszorg.
ActiZ zegt gedwongen ontslagen niet te kunnen uitsluiten. Volgens de organisatie hebben thuiszorginstellingen nu al een overschot van 3200 medewerkers (1300 arbeidsplaatsen) voor de duurdere vorm van huishoudelijke verzorging. (anp)