Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS organiseert schrapsessies tegen bureaucratie

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) kondigt nieuwe ‘schrapsessies’ aan om onnodige regels te schrappen. Het is de bedoeling om bureaucratie te verminderen door lessen uit eerdere experimenten en projecten.
administratie400.jpg
Foto: Fotolia

‘Administratieve lasten in de zorg zijn een veelkoppig monster, waarbij als er een kop wordt afgeslagen er soms twee voor in de plaats komen’, aldus Van Rijn. ‘Toch moeten we blijven schrappen, versnipperen en afschaffen. Het Experiment regelarme instellingen laat zien dat het kan, Waardigheid en Trots laat zien dat het kan. We moeten er met z’n allen nog harder aan trekken. Daarom organiseren betrokken partijen vanaf nu schrapsessies: iedereen aan tafel en concreet samen onnodige regels en papierwerk afschaffen.’

Stakeholders
Tijdens deze sessies worden alle relevante partijen uitgenodigd. Gemeenten, verzekeraars, zorgaanbieders, uitvoerders, toezichthouders en natuurlijk het ministerie zelf. En er wordt gewerkt vanuit de omgekeerde bewijslast. Dat betekent dat een organisatie die een volgens anderen onnodige regel oplegt, moet aantonen waarom dat een goed idee is. En als dat niet (voldoende) gebeurt, kan de regel dus weg.

Vereenvoudiging
Als de nieuwe aanpak om regeldruk samen met alle betrokken partijen tegen te gaan onvoldoende oplevert, bijvoorbeeld omdat er op regionaal niveau onnodig veel verschillen blijven bestaan, dan zal staatssecretaris Van Rijn maatregelen nemen om verdere vereenvoudiging te bewerkstelligen.

Regelarme zorg
Met het Experiment regelarme instellingen is in de periode 2011 – 2015 bekeken hoe in de AWBZ de zorg beter kon door administratieve lasten weg te nemen. Tijdens de experimenten is vastgesteld dat het daadwerkelijk mogelijk is om deze regels te vereenvoudigen of weg te nemen, zodat de regeldruk vermindert terwijl de kwaliteit van de zorg behouden blijft of verbetert. Van Rijn: ‘Het experiment heeft aansprekende voorbeelden opgeleverd. Bijvoorbeeld bij zorginstelling Philadelphia. Zij hebben hun primaire proces volledig opnieuw ingericht. Hierbij werd uitgegaan van het geven van vrijheid en verantwoordelijkheid aan zorgverleners. Door de ervaren vrijheid en verantwoordelijkheid van zorgverleners, ervoeren cliënten meer tijd, beschikbaarheid en aandacht, wat volgens naasten hun levensgeluk ten goede kwam.’

Dossier Verspilling in de zorg
Overbehandeling, gebrekkige afstemming, overbodige administratieve handelingen, fraude en misbruik. Het zijn vormen van verspilling. Door deze verspilling uit de zorg te halen, is veel geld te besparen én verbetert de kwaliteit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.