Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VWS start meldpunt zzp-bureaucratie

Staatssecretaris Bussemaker richt een meldpunt op voor ongewenste effecten van de zorgzwaartefinanciering. Ze denkt daarbij aan nodeloze bureaucratie of selectie van cliënten aan de poort. Dat meldde ze donderdag in de Tweede Kamer.
VWS start meldpunt zzp-bureaucratie

VWS begint het meldpunt voor cliënten en aanbieders om meer inzicht te krijgen in struikelblokken rond de zorgzwaartefinanciering. Bijvoorbeeld onduidelijkheid over de spelregels of aanwijzingen dat instellingen cliënten weigeren vanwege een ‘te licht’ zzp. Er komt bovendien een ‘veegploeg’ voor zorgaanbieders die “bewezen niet in staat zijn op een andere manier te denken”, kondigde Bussemaker aan. “Ik acht dat zeer urgent.”

Zzp geen strikte norm

“Het gaat niet altijd zoals ik wil, en het wordt niet altijd zo opgevat als de bedoeling is”, zei de staatssecretaris over de zorgzwaartebekostiging. Net als de Tweede Kamer wil zij niet dat aanbieders en cliënten de uren in de zzp’s als strikte norm opvatten, met alle administratie van dien. Accountants eisen bijvoorbeeld een gedetailleerde urenregistratie per cliënt, zei PvdA’er Agnes Wolbert. Bussemaker bezwoer dat VWS dat niet verlangt.

Individueel opeisen

Evenmin is het de bedoeling dat cliënten elk uur uit hun zzp individueel opeisen. Bussemaker ziet het als “een indicatie van de beschikbare middelen.” Organisaties moeten de uren flexibel kunnen inzetten waar nodig. “Het mag nooit ten koste gaan van de solidariteit binnen de instelling.

Pgb-houders

De staatssecretaris gaat een aantal ‘kinderziektes’ aanpakken zoals de financiële achteruitgang die de zzp’s veroorzaken voor pgb-houders. De hele Tweede Kamer maakt zich daarover zorgen. Een werkgroep adviseert hierover in mei 2010. “Maar er zijn grenzen aan de zorg thuis en kleinschaligheid, waarschuwde ze. Iets anders dat Bussemaker wil verzachten is dat sommige dagbestedingcentra er 25 procent op achteruitgaan. “Dat is onredelijk veel.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

VWS zoekt oplossing voor wooninitiatieven pgb’ers

ZZP-afbouwers krijgen regeling van NZa

Huisvestingscomponent zzp’s is bekend

1 REACTIE

  1. Wat door de invoering van de zzp ook gebeurt is dat huizen, door verminderde inkomsten moeten gaan minderen met uren van diensten die van ‘algemene aard’zijn, bv AB en geestelijke verzorging. De inkomsten boven de inkomsten vanuit de ZZP zijn flexibel want je hebt nooit een constante groep clienten in huis, dus heb je opeens een aantal lager ingeschaalde zzp-clienten dan heb je minder inkomsten. Hoe lost de staatssecretaris dat op? Of heb ik het mis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.