Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VWS: verzekeraars aan zet bij redding Ruwaard

Minister Schippers van VWS zet geen stappen om het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse overeind te houden. Volgens haar zijn de zorgverzekeraars aan zet als de overnamegesprekken niet lukken en toetst de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de financiële onderbouwing van plannen.
VWS: verzekeraars aan zet bij redding Ruwaard
Foto: ANP - Arie Kievit

De SP wil het ziekenhuis behouden; CDA, PVV, GroenLinks, PvdA en D66 vinden dat de bewoners op Voorne-Putten goede zorg moeten houden. De minister benadrukte donderdag in de Tweede Kamer dat de overheid pas als laatste aan zet is om cruciale zorg als de spoedeisende hulp en acute verloskunde overeind te houden. ‘Pas als de verzekeraars echt te maken krijgen met overmacht, komt de overheid in beeld.’

Behoud SEH

Renkse Leijten (SP) vindt dat Schippers zich best meer in de discussie kan mengen, ook al omdat de bewindsvrouw er uiteindelijk misschien toch naar moet kijken. ‘Dit is al een half jaar aan de gang en volgens de veiligheidsregio kan het gebied niet zonder dit ziekenhuis.’ Ook Hanke Bruins Slot (CDA) stelt dat het juist in dit gebied met veel zware industrie van belang is de spoedeisende hulp en acute verloskunde te behouden.

Inspectie

Volgens Schippers zit de inspectie er bovenop. ‘De overheid kijkt niet weg, maar we moeten wachten op onze beurt, die hopelijk niet komt.’ Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis raakte in opspraak door een onverklaarbaar hoog sterftecijfer op de afdeling cardiologie in 2010 en heeft het ook financieel moeilijk. (ANP)

1 REACTIE

  1. De verzekeraars durven het Ruwaard nog niet geheel te sluiten maar zetten in op een forse afname van het volume. Anton Westerlaken onderhandelt namens het Ruwaard en de ziekenhuizen in Rotterdam Zuid. Hoe meer druk er op Achmea en CZ wordt uitgeoefend hoe groter de kans dat het Ruwaard weinig volume hoeft in te leveren, maar eigenlijk zou het failliet moeten gaan. Dan zou het ziekenhuis kunnen worden overgenomen door een ondernemer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.