Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VWS: Geen eigen risico voor wijkverpleging

Mark van Dorresteijn
De zorg die een wijkverpleegkundige vanaf 2015 levert, valt onder het basispakket en gaat niet ten koste van het eigen risico. Dat blijkt uit de Kamerbrief over bekostiging wijkverpleging in 2015 van minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn.
VWS: Geen eigen risico voor wijkverpleging
Foto: ANP Valerie Kuypers

In de brief gaan Schippers en Van Rijn in op de bekostiging van de wijkverpleging per 2015. Vanaf volgend jaar worden de kosten betaald door de zorgverzekeraar. In de brief leggen ze uit dat de zorg van de wijkverpleegkundige, net als de zorg van de huisarts, valt onder het basispakket. Echter niet onder het eigen risico, waardoor beide een makkelijk toegankelijke voorziening in de buurt worden.

Drie segmenten

Van Rijn gaf al aan dat hij een eind wil maken aan ‘stopwatchzorg’ zodat personeel niet meer per minuut hoeft bij te houden wie ze welke zorg geven. In plaats daarvan krijgen wijkverpleegkundigen een vast bedrag per patiënt. De bekostiging is opgebouwd uit drie segmenten.

Eerste segment: Signalering in de wijk

Het eerste segment richt zich op de beschikbaarheidsfunctie van de wijkverpleegkundige in de wijk. Deze kosten zijn niet op voorhand toe te rekenen aan burgers en zullen worden gedragen door de populatie. Het gaat om signaleren van mogelijke zorgvraag en deelname aan de sociale wijkteams. Hiermee wordt geregeld dat mensen in de wijk, die nog geen verpleging en verzorging hebben, geholpen kunnen worden. De wijkverpleegkundige beoordeelt wat er aan de hand is en schakelt zo nodig door naar Zvw-zorg of welzijn. Slechts een beperkt deel van de cliënten komt via dit wijkteam binnen. Het overgrote deel komt via de huisarts, het ziekenhuis of rechtstreeks in zorg en daarmee in het tweede segment.

Tweede segment: Verpleging en verzorging

In het tweede segment wordt de verpleging en verzorging geleverd en de daaraan verbonden signalerende taken. In dit segment bestaat een gemiddeld tarief voor groepen cliënten op basis van hoeveelheid benodigde zorg en bijbehorende kosten van de zorgverlening. Dit is bijvoorbeeld een gemiddeld tarief voor intensieve kindzorg of zorg voor dementerende ouderen. Dat betekent dat een zorgaanbieder een vast bedrag ontvangt voor de te leveren zorg waarbinnen de zorgverlener naar eigen inzicht kan handelen. Ook de vormgeving van de structurele financiering van casemanagement dementie kan in deze laag een plek krijgen. De vergoeding aan de zorgaanbieder zal plaatsvinden op basis van het tarief per zorgcategorie. De uitvoering van het zorgplan en niet de daadwerkelijk geleverde uren vormen het uitgangspunt voor de verantwoording.

Derde segment: Beloning

Het derde segment richt zich op het belonen van uitkomsten. In dit segment wordt ruimte aan zorgverzekeraars en zorgaanbieders geboden om afspraken te maken over de resultaten van de inzet in de andere twee segmenten. Deze resultaten kunnen divers zijn en betreffen onder andere deelname aan benchmark, spiegelinformatie, gezondheidsuitkomsten op populatieniveau, doorverwijzingen, substitutie, zorgvernieuwing patiënttevredenheid. Ook is het mogelijk om praktijkvariatie mee te nemen in de beloningsafspraken. Naast deze prestaties staat het zorgaanbieders en zorgverzekeraars vrij om ook over andere thema’s afspraken te maken.

Huisartsen

De huisartsen krijgen eveneens te maken met veranderingen: zij worden minder beloond voor het aantal handelingen dat zij verrichten en meer voor gezondheidsuitkomsten die ook samen met andere zorgverleners kunnen worden bereikt.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.