Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS wil overleg over problemen zorg thuis

Staatssecretaris Bussemaker erkent dat er problemen zijn rond het scheiden van wonen en zorg. Ze wil erover praten met brancheorganisatie Actiz en de Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC).
VWS wil overleg over problemen zorg thuis

Knelpunten

Bussemaker kondigt het overleg aan in haar reactie op een brief van de LOC over knelpunten rond extramuralisering. Een daarvan is dat mensen sinds vorig jaar minder zorg thuis kunnen krijgen.

Bekijken

De staatssecretaris schrijft dat ze “meerdere signalen” heeft gekregen dat “in de praktijk voor thuiswonende verblijfsgeïndiceerden erg sober wordt toegewezen”. Ze wil bekijken “welke punten zwaar en minder zwaar wegen en welke oplossing kunnen worden gevonden”. Voor het overleg met Actiz gaat ze praten met Zorgverzekeraars Nederland en het College voor zorgverzekeringen.

‘Gelijke kappen’

In een brief aan de Tweede Kamer over de verlaging van het persoonsgebonden budget voor ouderenzorg aan huis, erkent Bussemaker dat sommige ouderen erop achteruitgaan door veranderingen in de bekostiging. De prijs van instellingszorg wordt bepalend voor alle zorg aan cliënten met een verblijfsindicatie, ook degenen die zelfstandig wonen. Het uitgangspunt wordt ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. “Voor sommige bestaande cliënten betekent dit mogelijk een teruggang in de hoogte van de budgetten of de hoeveelheid zorg.” Voor bestaande cliënten wil Bussemaker wel bekijken of de overgangsregelingen voor 2008 nog een paar jaar moeten blijven bestaan. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Zzp’s belemmeren zorg aan huis

VWS-beleid jaagt oudere verpleeghuis in

‘Zzp-slachtoffer’ moet protesteren voor extraatje

Weblog

Zelfstandig wonen, mits niet te duur

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.