Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VZVZ start pilot voor medische gegevensuitwisseling

Redacteur Zorgvisie
VZVZ start samen met het Rotterdamse kenniscentrum Stichting MeSam een pilot om moeilijk bereikbare doelgroepen te informeren over medische gegevensuitwisseling. De twee partijen gaan samen voorlichting geven, om zo de juiste informatie bij de juiste persoon te krijgen.
VZVZ pilot Rotterdam

Dat meldt de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), die ook het Landelijk Schakelpunt beheert. De vereniging merkt dat er in grote steden vaak veel mensen zijn met een kennisachterstand op het gebied van medische gegevensuitwisseling, vanwege culturele verschillen of taal- en informatieachterstanden. Daarbij ziet VZVZ dat mensen zorgverleners wantrouwen en ook wantrouwig zijn ten opzichte van gegevensuitwisseling.

Samenwerking VZVZ met MeSam

De samenwerking met MeSam, een expertisecentrum voor de mens en samenleving in Rotterdam, moet hier verandering in brengen. ‘Voor veel mensen en hun welzijn is het belangrijk dat hun zorgverleners hun medische gegevens kunnen uitwisselen als dat nodig is voor de behandeling’, schrijft VZVZ. ‘Nog maar al te vaak weten zij niet dat dat kan of dat men iedere zorgverlener apart toestemming moet geven om hun gegevens daarvoor beschikbaar te stellen.’

Aanpak pilot VZVZ

De pilot draait voor een groot deel om Volgjezorg.nl, de website die VZVZ in november lanceerde om meer Nederlanders te kunnen informeren over medische gegevensuitwisseling. Daarnaast zetten de vereniging en MeSam vertrouwde personen binnen de doelgroepen in om voorlichting te geven en het gesprek op gang te brengen. Voor de zomer moet duidelijk zijn of deze aanpak succes heeft en kan worden uitgerold in heel Rotterdam en andere grote Nederlandse steden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.