Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wachtlijsten Limburgse verpleeghuizen stijgen fors

Bij verpleeghuizen in Zuid-Limburg staan ruim duizend mensen op de wachtlijst. Zowel voor ziekenhuispatiënten als thuiswonende ouderen zijn er te weinig bedden.
Wachtlijsten Limburgse verpleeghuizen stijgen fors

Atrium MC in Heerlen heeft deze week dertig operaties afgezegd omdat verpleeghuizen in de regio geen plaats hebben voor geopereerde patiënten. In Zuid-Limburg is de wachtlijst voor verpleeghuisplaatsen vorig jaar verdrievoudigd. Er wachten nu 367 dementerenden op een plek en 693 mensen met alleen lichamelijke klachten, blijkt uit een marktanalyse van het regionale zorgkantoor van CZ, dat het geld voor de verpleeghuizen verdeelt.

Wachtlijst stijgt

Bij Vivre in Maastricht staan gemiddeld zestig tot negentig mensen op de wachtlijst, die geleidelijk stijgt. Dementerenden wachten drie tot vier maanden op een plek. Maar, nuanceert woordvoerder Marc Kentgens: “Dat komt ook doordat veel mensen voorkeur hebben voor een bepaalde locatie, of in de thuissituatie nog wel tevreden zijn.” Sevagram in Heerlen heeft bijna negentig mensen op de wachtlijst: 42 dementerenden, 45 mensen met lichamelijke problemen. “De overheid wil de verpleeghuizen afbouwen, met als gevolg dat het aantal bedden niet toe-, maar afneemt”, zegt woordvoerster Marion Schmitz.

Niet kostendekkend

Maar daar zit beweging in. MeanderGroep Zuid-Limburg in Heerlen, waar bijna honderd mensen op de wachtlijst staan, werkt aan uitbreiding. Bestuurder Roger Ruijters. “We kijken creatief naar extra capaciteit: waar kunnen we een bed bij zetten?” Daarnaast kan MeanderGroep zestien plaatsen inrichten in een kloostercomplex, maar het regionale zorgkantoor vraagt zich nog af of die wel voldoen aan de kwaliteitsrichtlijnen. Ruijters: “Ze doen wel moeite om ruimte in de regelgeving te vinden, maar soms moet je buiten de regels omgaan om een maatschappelijk probleem op te lossen. Hun voorstel voor financiering is ook nog niet kostendekkend. Maar de kans is groot dat het wel gaat lukken.”

‘Enorme problematiek’

Een woordvoerster van het zorgkantoor van CZ erkent dat er een “enorme problematiek” is in Zuid-Limburg. “VWS heeft extra geld toegezegd voor nieuwbouw, maar die staat er niet van vandaag op morgen. Wij stellen dat geld nu alvast beschikbaar voor nieuwe capaciteit in bestaande voorzieningen. Maar het moet wel fatsoenlijke opvang zijn, dus het valt niet mee.” CZ heeft de afgelopen jaren diverse malen gevraagd om extra geld voor de langdurige zorg. “Dit zijn natuurlijk problemen die we al veel langer kennen”, zegt woordvoerster Josephine Vogel. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook

Atrium MC sluit ok’s wegens tekort verpleeghuisbedden

Inspectie dreigt Atrium ziekenhuis met verscherpt toezicht

Dertienduizend patiënten in ‘verkeerd bed’

Geldtekort in AWBZ leidt tot klantenstops

2 REACTIES

  1. Ik begrijp de opmerking van mw. Marion Schmitz van zorginstelling Sevagram : “de overheid wil de verpleeghuizen afbouwen” niet. Ik denk dat dit een misverstand is. De overheid wil de meerpersoonskamers in de verpleeghuizen afbouwen en dit wordt ook door ActiZ ondersteund. Natuurlijk heeft dit consequenties voor de wachtlijsten maar aan de andere kant wordt de kwaliteit van de zorg (persoonlijke aandacht) en privacy verbeterd.
    Ik ben het helemaal eens met dhr. Ruijters dat wij op basis van noodsituaties soms buiten de regels om, om moeten gaan met een maatschappelijk probleem, vooral als het om gezondheidszorg gaat. Ik vind de oplossing van dhr. Ruijters creatief.
    Tot mijn verbazing heeft het zorgkantoor op basis van de statistieken en vraag en aanbod cijfers in de regio, dit probleem niet op tijd kunnen voorzien. Dit ondanks het feit dat er al jaren bekend is waar de vergrijzinggebieden liggen.
    Ik betreur dat ouderen (zorgbehoevende) hiermee te maken krijgen. Er zijn genoeg mogelijkheden maar de vraag is wie initiatief gaat nemen en bereid is om daarin te investeren!

  2. Lees alle reacties
  3. De Samenleving is veranderd met veel Minpunten. Wij denken te veel aan ons zelf , maar aan onze ouders/grootouders is het over.Als 62 jarige heb ik nog meegemaakt dat wij onze ouders/grootouders hielpen met Zorg.In deze tijd is dat over , met gevolg een gigantisch beroep op de samenleving met alle gevolgen van dien.Eelco Brinkman heeft dat jaren geleden ook eens gezegd , dat wij de helpende hand moeten geven aan onze ouders/grootouders. In Zuid-Europa , en veel andere Landen in de wereld is het een sociale ( vanzelf-sprekende plicht) Het heeft alles met te maken met CULTUUR !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.