Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wachttijden jeugd-ggz vaak te lang

Redacteur Zorgvisie
De wachttijden in de jeugd-ggz zijn bij de helft van de zorginstellingen te lang. Gemiddeld moeten kinderen tot achttien jaar zes weken wachten op een intakegesprek. Een op de vijf kinderen moet langer dan twee maanden wachten.
Wachtrij-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Dat meldt NRC op basis van onderzoek van MediQuest onder 472 jeugd-ggz-instellingen. De wachttijd voor het intakegesprek mag eigenlijk niet langer zijn dan vier weken, maar de helft van de onderzochte instellingen ging hier dus overheen. De belangrijkste oorzaak van de wachtlijsten is volgens het onderzoek de krappe inkoop van gemeenten, die een minder hoog budget hebben door bezuinigingen van Het Rijk. Omdat de NZa geen toezicht houdt over gemeenten, worden ze ook niet op de lange wachttijden aangesproken, meldt NRC. Wel zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dat gemeenten zelf steeds vaker onderzoek doen naar wachttijden in de jeugd-ggz en daarbij ook het gesprek aangaan met de zorginstellingen.

Opnamestops in jeugd-ggz
Uit het onderzoek blijkt ook dat 4 procent van de zorginstellingen in het eerste kwartaal van 2017 een opnamestop heeft ingevoerd voor specifieke aandoeningen, omdat ze te veel aanmeldingen van patiënten kregen. Volgens MediQuest betekent dit dat de situatie ernstiger is dan de wachttijden aantonen.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.