Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wachttijden tbs zijn te lang

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Dat constateert de NZa op basis van een vandaag uitgebrachte marktscan.
Wachttijden tbs zijn te lang
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Het ministerie van Veiligheid en Justitie kocht meer zorg in dan instellingen feitelijk hebben geleverd. Tegelijkertijd zijn de wachttijden in de Tbs langer dan de vastgestelde norm.

Forensische zorg

Forensische zorg is geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en verstandelijke gehandicaptenzorg  in strafrechtelijk kader. Deze wordt meestal opgelegd door een rechter. De bekostiging van de forensische zorg is de afgelopen jaren sterk veranderd. Instellingen krijgen na een overgangsperiode geen vast budget meer. Vanaf 2016 krijgen zij alleen betaald voor de zorg die zij daadwerkelijk leveren.

Zorginkoop

Veiligheid en Justitie is de enige koper van deze zorg. Dat ministerie heeft vorig jaar meer zorg in dan nodig bleek. Op die manier is er voldoende capaciteit beschikbaar als er onvoorzien meer vraag is naar forensische zorg. Voor instellingen is dat echter een risico, omdat zij betaald krijgen voor zorg die zij verleend hebben. De NZa adviseert de staatssecretaris om na te gaan of een andere bekostigingsvorm, zoals een beschikbaarheidsbijdrage, voldoet om reservecapaciteit te garanderen.

Wachtlijst

In 2013 wachtten gedetineerden in huizen van bewaring gemiddeld 100 dagen voor zij in een Tbs-instelling terecht konden. Dat is aanzienlijk langer dan de norm voor de wachttijd in de Tbs van 30 dagen. Daardoor zitten de gedetineerden langer in hechtenis voor zij Tbs-zorg ontvangen. De NZa onderzoekt dit jaar wat de oorzaak is van de lange wachttijden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.