Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wat zou u doen bij obesitas?

Jan Kloeze
Recent boog een burgerforum zich over de vraag welke behandelingen in aanmerking komen voor vergoeding in het basispakket van de zorgverzekering. Zorgvisie nodigt u uit mee te denken over een concrete casus. Wat zou u doen bij obesitas?
VBHC, waardegedreven bekostiging zorgen bekostiging
Foto: Fotolia

Sinds 1981 is het aantal volwassenen met overgewicht of obesitas in Nederland met de helft gestegen. De meeste mensen met obesitas eten te veel of te ongezond. Ook bewegen ze te weinig. Mensen die te zwaar zijn, lopen een verhoogd risico op veel andere ziekten zoals suikerziekte, hart- en vaatziekten, kanker, longaandoeningen en psychische klachten. Hoe zwaarder iemand is, hoe groter het risico. Niettemin wordt de behandeling van aandoeningen die aantoonbaar verband houden met overgewicht volledig vergoed door de basiszorgverzekering.

Meer achtergrondinformatie nodig?

www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/overgewicht.aspx

https://overgewichtnederland.org

www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-obesitas

2 REACTIES

  1. Veel mensen leven niet volgens het boekje. Drinken alcohol, rijden motor, zijn workaholics, roken, slapen te weinig, hebben onbeschermde sex etc. Etc. Wanneer we de solidariteit los laten, is er geen rem meer op winstmaken door de zorgverzekeraar. Die zal dan heel veel zaken van vergoeding uit gaan sluiten. De armere kant van Nederland kan die kosten niet zelf dragen. Wilt u Amerikaanse toestanden? Zie documentaire van Jinek.

  2. Lees alle reacties
  3. Is de stelling niet wat gevaarlijk? Zijn niet vele ziekten te herleiden? Alcohol, roken, Ook mensen zonder obesitas hebben soms een slecht eetpatroon. Moeten we gaan meten hoeveel iemand wel of niet beweegt? En zo zijn er tal van voorbeelden.
    Bovendien weet je nooit zeker hoe een ziekte ontstaat. Ook mensen zonder obesitas hebben hart en vaatziekten, diabetes, gewrichtsproblemen, kanker enz. Iedereen die obesitas heeft krijgt dan automatisch als oorzaak dat mee? Dat lijkt me heel kort door de bocht.
    Ik ken mensen die obesitas hebben door hormoonproblemen en door gebruik van anti-depressiva. Die zouden dubbel gestraft worden….. Gelukkig zie ik dat een meerderheid heeft gestemd voor Ja

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.