Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Waterlandziekenhuis ontslaat falende orthopeed

Mark van Dorresteijn
De raad van bestuur van het Waterlandziekenhuis heeft, in overleg met het bestuur van de medische staf, besloten om de falende orthopeed te ontslaan. Dat laat het ziekenhuis vandaag weten.
Waterlandziekenhuis ontslaat falende orthopeed

Directe aanleiding is een rapport van een onafhankelijke onderzoekscommissie aan de raad van bestuur waarin wordt geconcludeerd dat de betreffende chirurg ‘een te groot risico vormt’ voor het ziekenhuis en de patiënten. De orthopeed gaf patiënten verkeerde informatie en maakte fouten tijdens wervelkolomchirurgie. In totaal kwamen 54 klachten en 16 schadeclaims binnen tegen de chirurg. Het ziekenhuis verwacht dat een “substantieel aantal” daarvan gegrond zal worden verklaard.

Berispingen

De orthopedisch chirurg van het Waterlandziekenhuis kreeg in maart twee berispingen van het medisch tuchtcollege. Het jaar daarvoor ontving hij ook al een waarschuwing. Het ziekenhuis besloot daarop een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Daarbij was overeengekomen dat de chirurg zijn werkzaamheden voor de duur van het onderzoek zou staken.

Voortzetting Rugcentrum

De chirurg staat bekend als specialist in complexe rugoperaties waarbij wervels worden vastgezet met schroeven die zijn verbonden met buigzame staafjes, de zogeheten ‘dynamische rugstabilisatie’. De orthopeed, die 25 jaar in het ziekenhuis heeft gewerkt, was aanvankelijk de enige specialist in het Waterlandziekenhuis die wervelkolomchirurgie verrichtte. Sinds 2008 is er een multidisciplinair team actief. De raad van bestuur van het Waterlandziekenhuis gaat zich nu bezinnen op de vraag of wervelkolomchirurgie in het ‘Rugcentrum Waterland’ in de huidige vorm wel moet worden voortgezet.

Nazorg

Patiënten die de dupe zijn geworden van het handelen van de orthopeed zijn of worden op korte termijn uitgenodigd voor een individueel gesprek, aldus het ziekenhuis. Ook heeft het ziekenhuis een speciaal telefoonnummer ingericht voor nazorg aan de slachtoffers.

Onderzoek veiligheid

De raad van bestuur laat weten dat de incidenten aanleiding zijn om alle afdelingen van het ziekenhuis te vragen om hun patiëntveiligheidssystemen eens goed tegen het licht te houden. Er zal ook een externe toets op plaatsvinden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Waterlandziekenhuis moet betalen voor falende orthopeed

Zes claims tegen orthopeed Waterland

Onderzoek Waterlandziekenhuis laat op zich wachten

Tuchtcollege berispt chirurg Waterlandziekenhuis

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

 1. stom gelul allemaal de specialisten staan onder hele hoge druk en vooral moeten jullie gaan klagen bij KLINK KLINK daar moeten jullie klagen en niet bij een specialist want als er een per ongeluk een foutje maakt dan komt er plotseling meer wat een doet wil een ander ook maar zo werkt het niet. waar gewerkt wordt worden ook fouten gemaakt voornamelijk als zij onder druk komen te staan ik praat niemand schoon denk er aan maar als hij altijd goed was en nog en nu een foutje maakt of een grote fout dit is niet goed te praten maar ja wie ben ik het komt altijd op het zelfde neer denk daar maar ! wat verdiet de voetballers dan hebben jullie daar wel eens over na gedacht oh oh (dat kan wel of niet ) denk daar maar eens over na ??

 2. Lees alle reacties
 3. Nee, volgens mij is dat tekort door de bocht. De één doet, de ander staat toe, de verantwoording ligt bij alle partijen. Een chirurg werkt niet alleen al is hij nog zo goddelijk, er zijn vele ogen die meekijken, handen die meewerken, monden die de verhalen vertellen, of waren allen robots ? Nee, het is het systeem van niet praten, niet evalueren, elkaar niet aanspreken, geen vragen stellen, door modderen en roddelen naar ik vrees. Waar waren zijn collega’s, de assistenten, de anesthesisten, de verpleegkundigen. Het grote zwijgen en dat ligt bij allen en is dus nog steeds en iedere keer weer Het Systeem. De één doet, de ander staat toe en is mede verantwoordelijk.

 4. Reactie op dr. Groenewoud.
  Ik vind dat u grove schuld, nalatigheid en disfunctioneren van een specialist, welke kennelijk zijn boekje te buiten is gegaan teveel op een hoop gooit onder het kopje SYSTEEMFALEN. Inderdaad het toezicht op medisch (slecht) handelen moet sterk worden verbeterd, maar daar doet niets aan af, dat deze chirurg niet de gewenste resultaten kon bieden aan patienten en willens en wetens doorging met zijn uitoefening van zijn specialisme. Dokters moeten vooral niet denken dat zij boven de wet kunnen operen of voor GOD willen spelen.
  Meer zelfreflectie en training hiervan tijdens de opleiding van specialisten zou de helft schelen. De overige helft is gewoonweg MENTALITEIT.

 5. History Repeats!
  Dat was mijn eerste reactie toen ik dit artikel las. En toen volgde de verontwaardiging. Want opnieuw heeft zoiets als dit kunnen gebeuren. Een bekwame en hoog aangeschreven chirurg die zijn hand overspeelt. En dan niet van de ene dag op de andere, maar langzamerhand, met het verstrijken van de jaren. Waar waren de vakgroepgenoten al die tijd? Houdt men geen incident- en complicatieregistraties bij en worden deze niet besproken? Waar was de Raad van Bestuur? Heeft men met de vakgroep en de betreffende chirurg geen reseultaatsafspraken die periodiek worden geevalueerd? Waar was de zorgverzekeraar? Heeft die zich bij de zorginkoop niet vergewist van de (harde) goede resultaten van deze chirurg en werd dit niet jaarlijks geevalueerd? Opnieuw blijkt het TOTALE SYSTEEM te falen en wordt, als een doekje voor het bloeden, de individuele specialist geofferd. Zullen we afspreken dat we elkaar voortaan halfjaarlijks treffen rond dit onderwerp? Zonder ingrijpen in het systeem is het namelijk wachten op het volgende drama.
  Every system is perfectly designed tot achieve the results it gets!
  Stef Groenewoud

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.