Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wc gezondheidszorg erg vies

Toiletten in de gezondheidszorg zijn vies. Op de helft van de potten in de zorg wordt de Entero-bacterie aangetroffen, afkomstig uit ontlasting. Dat blijkt uit het Nationaal Toiletonderzoek 2009 van Service Management, vakblad voor professioneel schoonmaakonderhoud.
Wc gezondheidszorg erg vies
Foto: ANP Cartinus van der Veen

De gezondheidszorg scoorde met 22 procent schone toiletten als laatste van de vier onderzochte sectoren. De categorie Warenhuizen/tuincentra kwam met 29 procent schoon als beste uit de bus, gevolgd door de categorieën Horeca en Openbare gebouwen die met 24 procent goed de tweede plaats deelden.

 

Voedselvergiftiging

Chemicus Jacques van den Wijngaard zegt op Spits.nl dat de Entero-bacterie niet direct gevaarlijk is, maar wel gevolgen met zich mee kan brengen voor mensen met een lage weerstand, zoals ouderen en zieken. ‘De klachten zijn vergelijkbaar met de symptomen van een voedselvergiftiging, bijvoorbeeld koorts en buikpijn. Bovendien zouden andere bacteriën op de toiletbril kunnen leiden tot steenpuisten en huidaandoeningen.’

 

Resultaten

Van den Wijngaard maakt zich zorgen om de slechte resultaten in de gezondheidszorg. ‘Je zou verwachten dat eetcafés slechter scoren dan ziekenhuizen, maar dit blijkt niet het geval. Ik ben bang dat de kostenbesparingen in de zorgsector hierbij meespelen.’ In het Nationaal Toiletonderzoek zijn in totaal 150 openbare toiletten in vier categorieën onderzocht.

1 REACTIE

  1. Een schrikbarende conclusie! Waar ik heel benieuwd naar ben is of er een uitsplitsing is gemaakt naar verschillende zorgsoorten, een algemeen ziekenhuis waar dagelijks schoonmaak van toiletten plaatsvindt, geeft wellicht een heel ander resultaat dan in een verzorgingshuis waar dat in cliëntenkamers vaak slechts wekelijks (!) gebeurt.
    Ook vraag ik me af of het beter gaat op plaatsen waar het schoonmaakonderhoud is uitbesteed aan een schoonmaakbedrijf met vak-gediplomeerde medewerkers dan op plaatsen waar men het schoonmaakonderhoud in eigen beheer heeft en medewerkers vaak niet opgeleid zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.