Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Website tegen bureaucratie in de eerste lijn live

Huisartsen en andere partijen in de eerste lijn kunnen sinds januari op de hoogte blijven van maatregelen tegen administratieve overbelasting op www.hetroergaatom.nl. De afspraken die op de site staan zijn gemaakt in vervolg op de landelijke huisartsenactie Het Roer Moet Om.
overhandigingroergaatom400.jpg

De afspraken die de onnodige bureaucratie en administratieve lasten van huisartsen terugdringen treden voor een groot deel per 1 januari 2016 in werking. Partijen hebben de afgelopen drie maanden de aanbevelingen uit het rapport Het Roer Gaat Om (oktober 2015) uitgewerkt. De gezamenlijke website biedt huisartsen eenduidige informatie over wat er is afgesproken en wat dat betekent voor hun dagelijkse praktijk. Wanneer bezoekers van de website een e-mailadres achterlaten krijgen zij bericht als nieuwe informatie wordt toegevoegd.

Afgeschafte formulieren
In deze eerste ronde worden met name extra formulieren voor medicijnen, hulpmiddelen en verwijzingen afgeschaft. Het uitwerken van andere aanbevelingen, over bijvoorbeeld CIZ-indicaties, en een beter borging van het declaratieverkeer, volgen in 2016. Hiervoor is nader overleg nodig met onder andere ICT-leveranciers. Te zijner tijd zijn deze vervolgafspraken ook te vinden op www.hetroergaatom.nl.

Contractering
In het kader van Het Roer Moet Om staan ook afspraken over de thema’s Samenwerking & Gelijkwaardig en Kwaliteit op het programma. Dit betreft onder meer de contractering tussen huisartsen en verzekeraars, de gevolgen van de mededingingswet en indicatoren voor kwaliteit. De eerste uitkomsten zijn in de loop van het voorjaar te verwachten en worden eveneens bekend gemaakt op de site.

Initiatief
De website is een gezamenlijk initiatief van alle betrokken partijen: vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, InEen, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.