Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

West-Friese ziekenhuizen openen concurrerende poli’s

In de strijd om marktaandeel openen Medisch Centrum Alkmaar (MCA) en het Hoornse Westfriesgasthuis (WFG) beide een polikliniek in Heerhugowaard. MCA heeft vorige maand een diagnostisch centrum geopend in Heerhugowaard, de buitenpost van WFG volgt in november.

“Er ontstaat natuurlijk een gigantische overcapaciteit”, zegt bestuursvoorzitter Patrick Edgar van WFG. Volgens hem is de poli van MCA een reactie op die van het Hoornse ziekenhuis. “De gemeente heeft het ziekenhuis in Alkmaar al jaren geleden gevraagd om een polikliniek. Nu wij er een gaan openen, heeft Alkmaar haastje-repje een ruimte boven een bank gehuurd.”

‘Dit is marktwerking’

Bestuursvoorzitter Hans Kedzierski van MCA weerspreekt dit. “Het is precies omgekeerd. In het kader van onze fusie met Den Helder hebben wij afgesproken een polikliniek te openen in de grootste groeikern binnen ons adherentiegebied. Het Westfriesgasthuis voelt zich bedreigd door onze fusie en denkt: wij moeten ook wat doen.” Duidelijk is dat er een harde strijd woedt in West-Friesland. Edgar: “Alkmaar benadert Hoornse huisartsen om naar hen te verwijzen. Als zij zo agressief zijn, kunnen wij wel een poli openen in hun buurt.” Kedzierski: “Wij zijn uit op vergroting van ons verzorgingsgebied. Dit is nu marktwerking. Een van de twee poliklinieken zal moeten sluiten en dat zal die van Hoorn zijn.” Wethouder Greta Baijard zegt dat Heerhugowaard inderdaad lang met Alkmaar heeft gepraat, “maar dat lukte tot nu toe niet”. “Ik ben blij dat er een polikliniek komt, maar mijn angst is dat ze elkaar wegconcurreren.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Uitbreiding IC Westfriesgasthuis

Twee nieuwe toezichthouders Westfriesgasthuis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.