Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Westfriesgasthuis installeert MedEye

Het Westfriesgasthuis heeft ervoor gekozen om medicatie te verifiëren met het MedEye medicatieveiligheidssysteem. Het ziekenhuis zorgt er daarmee voor dat de meest kwetsbare stap in het medicatieproces, het toedienen van de medicatie aan de patiënt, extra gecontroleerd wordt. Begin februari begint de afdeling Cardiologie ermee.
Westfriesgasthuis400.jpg

MedEye verifieert alle medicatie en stelt verpleegkundigen in staat medicatie automatisch te verifiëren aan het bed. Ziekenhuisapotheker Tjalling van der Schors beaamt het belang van controle bij toediening: ‘Naar aanleiding van literatuurstudie en interne onderzoeken hebben we een plan gemaakt voor verbeteringen van medicatieveiligheid. Na elektronisch voorschrijven stond digitale toedieningsverantwoording van medicatie hoog op de prioriteitenlijst. Eerst hebben we gekeken naar scanmogelijkheden van medicatie. Dat MedEye de medicatie direct kan verifiëren aan het bed en bovendien een scanmogelijkheid heeft is voor ons een aantrekkelijke combinatie, ook omdat alles meteen vastgelegd wordt in ons EPD.’

Win-win
Jan Koppes, unithoofd van een aantal verpleegafdelingen, is vanuit het management verantwoordelijk voor medicatieveiligheid waaronder de verstrekking van medicatie aan patiënten. Als projectleider kijkt ook Koppes uit naar het gebruik van MedEye: ‘Patiënten kunnen ten gevolge van medicatiefouten blijvend letsel overhouden. De kans dat verkeerde medicatie of een verkeerde dosering van medicatie wordt toegediend is vanaf nu een stuk kleiner. Daarnaast is het erg prettig voor de verpleegkundigen. Wanneer de verpleegkundige verkeerde medicatie verstrekt, wordt dat een traumatische ervaring voor de verpleegkundige. Ik verwacht dus dat MedEye voor iedereen een win-winsituatie oplevert.’

Dossier Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.