Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschappers ontwikkelen robotondersteunde looptraining

Wetenschappers en dokters uit Nederland en Zwitserland hebben een robottraining-omgeving ontwikkeld om patiënten te helpen die herstellen van een ruggengraatverwonding of een hersenbloeding.
AI400.jpg

Patiënten die herstellen van een ruggengraatverwonding of een hersenbloeding, lopen beter als ze trainen met een nieuwe en intelligente manier van robotondersteuning. Dat blijkt uit een studie van Nederlandse en Zwitserse onderzoekers, zo meldt vaktitel ICT&Health. Klinische testen zijn al aan de gang en een revalidatierobot is in ontwikkeling.

Herstel
Tijdens het lopen goed met zwaartekracht omgaan is vaak een uitdaging voor wie herstellende is van bepaalde aandoeningen of verwondingen, zoals een hersenbloeding. Wetenschappers en dokters uit Nederland en Zwitserland hebben nu een robottraining-omgeving ontwikkeld die de zwaartekracht ‘overwint’ en laat zien dat individueel afgestemde krachten, aangebracht op de torso via een harnas, kunnen helpen om herstellende patiënten weer goed te laten lopen.

Algoritme
Patiënten die herstellen van een hersenbloeding of ruggengraatverwonding lieten met robotondersteuning een verbeterde loopbeweging zien. Een belangrijke component van deze aanpak is een algoritme dat de krachten die het systeem aanbrengt, aanpast aan de individuele behoeftes van de patiënt. Patiënten die niet konden lopen zonder hulp (niet-ambulant), bleken op een natuurlijke wijze te kunnen lopen met het apparaat. Ambulante patiënten lieten verbeterde loopvaardigheden zien, zoals balans, ledemaat-coördinatie, het neerzetten van de voeten en sturing.

TU Delft
De TU Delft werkte in dit onderzoek onder meer samen met de Zwitserse Federal Institutes of Technology in Lausanne en Zürich, EPFL en ETHZ.  De wetenschappers van de technische universiteit hebben samen met Zwitserse collega’s hun bevindingen op dit gebied woensdag 19 juli in Science Translational Medicine gepubliceerd. De belangrijkste bijdrage van de TU Delft in dit onderzoek, vooral afkomstig van Heike Vallery, was de (co-)ontwikkeling van de experimentele robot-omgeving.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.