Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Wethouder: ‘derde van Amsterdamse verzorgingshuizen dicht’

Ruim een derde van alle verzorgingshuizen moet binnen anderhalf jaar sluiten. In Amsterdamse verzorgingshuizen zullen circa tweeduizend plaatsen verdwijnen, voorspelt zorgwethouder Eric van der Burg in het Parool.
Wethouder: ‘derde van Amsterdamse verzorgingshuizen dicht’
Foto: ANP Toussaint Kluiters

‘Het is een heel ingewikkelde puzzel’, zegt Van der Burg in het Parool. ‘De gehele operatie zal de zorginstellingen ook veel geld kosten. Ze komen dan wel met een opnamestop, maar kunnen niet zeggen: twee bewoners minder is twee medewerkers minder. De receptionist blijft gewoon zitten.’

Locaties sluiten
Van der Burg reageert met zijn uitspraken op het nieuws dat zorgaanbieder Amsta de locaties Amsteldijk en Wittenberg sluit. Amstelring zal waarschijnlijk Sint Jacob, een deel van De Drie Hoven en het Willem Dreeshuis sluiten. Zeker honderden ouderen zullen moeten verhuizen. Een en ander zal vier- tot vijfduizend banen kosten.

Scheiden wonen en zorg
De oorzaak is volgens Van der Burg het kabinetsbeleid waarbij mensen langer zelfstandig thuis wonen. De drempel voor een plaats in een verzorgingshuis wordt vanaf 2015 veel hoger. Deze bezuinigingsmaatregel moet nog door de Tweede Kamer worden goedgekeurd, maar de gemeente Amsterdam en de zorginstellingen zijn druk in de weer met alle voorbereidingen voor deze gigantische operatie, die in recordtempo (vóór 1 januari 2015) moet worden afgerond.

4 REACTIES

  1. Uit alles blijkt dat de leiders van dit land en allerlei instituten en instellingen erop uit zijn om de zorg niet alleen FINANCIEEL, maar ook verzorgend, gewoon in handen van de burger te drukken; die moet wel want of hij of zij die ziek, oud of gehandicapt zijn, en de familie staan met de rug tegen de muur en moeten wel. Nooit heeft men onderzocht hoeveel er al jaren structureel gegraaid wordt door de bestuurderen en raden van toezicht, die niet eens de arbeidslust, zin en deskundigheid hadden om hun toko BETER EN GOEDKOPER TE ORGANISEREN. En nu het water aan de lippen staat, DOET MEN DAT NOG NIET, immers zijzelf of hun familie hebben allang geregeld hoe ze hun oude dag heel comfortabel doorbrengen.
    Mijne burgers, slaap maar lekker door, de trieste patient is de dupe.

  2. Lees alle reacties
  3. Voor het bewonen mag de vierkante meterprijs berekend worden. De kamers zijn niet groot, dus dat is redelijk betaalbaar voor een AOWer. De zorg die deze mensen nodig hebben is nog niet al te intensief : ook voor een gemeente is het toch efficienter om dit soort zorg te laten leveren als deze zorgvragers dicht bij elkaar wonen en gemeenschappelijke voorzieningen gebruiken? De schoonmaak kan dan misschien door een mantelzorger gedaan? Voor de portier en de nachtwacht kan men een eigen bijdrage berekenen evenals voor de maaltijden. Waarom de huizen niet handhaven, maar goedkoper besturen? Ik vind het echt niet kunnen dat oude mensen onnodig belast worden met verhuisonzekerheid.

  4. Inderdaad een ingewikkelde puzzel, zeker omdat er een paar stukjes zullen ontbreken. 2000 intramurale plaatsen worden extramuraal. De thuiszorg verliest ook een derde van het budget.
    Een belangrijke oplossend puzzelstukje zou zijn: goedkopere zorg. En dat is mogelijk als de overheid in staat is de bureaucratie af te bouwen, zodat administratiekantoren als Cordaan en Amsta weer zorginstellingen kunnen worden. Waarbij zorgvragers en personeel centraal komen te staan. Bovendien moeten nieuwe innovatieve en kleinschalige zorgaanbieders een kans krijgen, die vaak goedkoper en kwalitatiever kunnen werken.
    Helaas kiest Van den Burg voor top-down-oplossingen waarbij de traditionele grote aanbieders en Achmea de regie krijgen over de ‘zelfredzame’ burger. Zie hier een een conservatieve wethouder van liberale huize.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.