Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wethouders schrijven brandbrief aan de NZa

Zes gemeenten op de Noord-Veluwe luiden de noodklok bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten zijn de toegemeten AWBZ-budgetten volgens de wethouders uitgeput.

Volgens de zes gemeenten is de zorg in de regio volstrekt onvoldoende en zullen een aantal voorzieningen weldra de deuren sluiten. Wethouders Esther Verhagen, Henk Eijsinga, Nico Schipper, André Maat en Frits Fabriek pleiten voor een rechtvaardige herverdeling van de regionale budgetten.

AWBZ-budget

De grootste zorgaanbieder in de regio, Zorggroep Noordwest Veluwe maakte gisteren bekend dat er een patiëntenstop aankomt. Op Elsevier.nl zegt manager van Zorggroep Noordwest Veluwe Martijn van Dijk: “We zijn nu in overleg met het zorgkantoor van Achmea om meer geld vrij te krijgen. Als andere zorgcentra nu geld over hebben, lijkt het me logisch dat wij het krijgen.”

Knelpuntenprocedure

De problemen in de thuiszorg zijn volgens ActiZ-woordvoerder Marleen Scheurkogel te wijten aan de verdeling van de zorggelden. “Het is een erg bureaucratisch systeem. Eerst wordt het geld onder 32 zorgkantoren verdeeld en daarna wordt het nog eens verdeeld”, zegt zij. “Als een zorgcentrum niet genoeg geld heeft, moet het eerst onderhandelen met het zorgkantoor. Als het binnen de regio van het kantoor niet genoeg geld beschikbaar is, moet het kantoor weer bij de andere 31 kantoren aankloppen.”

Tarieven

Staatssecretaris Bussemaker heeft inmiddels 25 miljoen euro uit de ‘knelpuntenpot’ vrijgemaakt voor de thuiszorg. Daarnaast gaat ze een voorschot van 80 miljoen euro nu al uitgeven in de AWBZ. Dit betreft AWBZ-geld waarvan verwacht wordt dat het aan het eind van het jaar nog niet is uitgegeven. Normaal wordt dit aan het eind van het jaar verdeeld, maar de staatssecretaris doet dat nu al. Volgens Scheurkogel is dat niet voldoende om de problemen op te lossen. “Dat geld was al begroot voor de AWBZ. De tarieven moeten echt omhoog om de zorg te kunnen blijven garanderen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.