Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WFZ voor miljoenen aangeslagen door belastingdienst

Het Waarborgfonds voor de Zorg (WFZ) is door de fiscus met terugwerkende kracht aangeslagen voor ruim 33 miljoen euro aan vennootschapsbelasting. Dit schrijft het Financieele Dagblad vandaag. Het WFZ heeft bezwaar aangetekend tegen de aanslag.
WFZ voor miljoenen aangeslagen door belastingdienst
Foto: ANP XTRA/ Lex van Lieshout

Hangende de procedure heeft het WFZ vooralsnog geen reservering in de begroting opgenomen voor een eventuele heffing van vennootschapsbelasting. ‘Het WFZ is in 1999 opgericht. We hebben toen bij de belastingdienst gevraagd op welke gebieden het WFZ belastingplichtig is’, zegt het hoofd beleid en interne zaken Resi Kösters van het WFZ in het Financieele Dagblad. ‘Daar zat vennootschapsbelasting niet bij. Dus we zijn er altijd vanuit gegaan dat we niet vennootschapsbelastingplichtig zijn, tot eind 2011 de fiscus op de stoep stond.’ Behalve het WFZ hebben ondermeer ook het Waarborgfonds HBO en het fonds voor Beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (Bve) een belastingaanslag gekregen, zij het dat deze aanslagen een stuk lager zijn.

Garantiestellingen
Naast de zorg en het onderwijs kennen ook andere maatschappelijke sectoren als de woningbouw en sport waarborgfondsen. Met een garantstelling van de fondsen kunnen deelnemers tegen gunstiger condities geld bij de bank lenen. In 2012 hebben zorginstellingen dankzij de WFZ-garantie ongeveer 70 miljoen aan rentekosten bespaard, zo meldt het WFZ in het jaarverslag. In 2012 werd voor in totaal 872 miljoen euro aan nieuwe garanties op langlopende leningen verstrekt. Daarnaast staat het WFZ  ultimo 2012 garant voor 310 miljoen euro aan kortlopende financiering. In totaal staat het WFZ garant voor bijna 9 miljard euro.
Tegenover het Financieele Dagblad laat een woordvoerder van het ministerie van Financiën weten dat er geen  politiek besluit ten grondslag ligt aan de naheffing. Volgens de woordvoerder ligt de beslissing bij individuele belastinginspecteurs. (FD)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.