Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wiegel wil minder risico voor zorgverzekeraars

In zijn nieuwjaarsrede gaat Hans Wiegel in op onder andere het risico voor verzekeraars en de invoering van prestatiebekostiging. Het verhogen van de risicodragendheid van zorgverzekeraars is volgens de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een ‘schijnoplossing’.
Wiegel wil minder risico voor zorgverzekeraars

“Het introduceren van meer risico zonder een gelijk speelveld, leidt niet tot betere prikkels maar wel tot mogelijke risico-opslagen op solvabiliteit en premie. En dat is het laatste waar we in deze tijd op zitten te wachten”, zegt Wiegel in zijn toespraak. Voor het afschaffen van de nacalculatie is hij dan ook geen voorstander. Nacalculatie is het bedrag dat zorgverzekeraars achteraf terugkrijgen voor dure verzekerden. Het afschaffen van dit bedrag zou verzekeraars prikkelen zorg beter in te kopen. Het is volgens ZN te vroeg om de nacalculatie af te schaffen omdat de zorgverzekeraars nog veel te weinig inzicht hebben in de kosten van verschillende groepen verzekerden.

Perstatiebekostiging

Wiegel gaat ook in op de invoering van de prestatiebekostiging in de zorg. Volgens hem moet de zorg snel meer betrouwbare en tijdige kwaliteitsinformatie produceren om verder te kunnen met prestatiebekostiging. “Zorg dat de benodigde informatie dit jaar in het publieke domein beschikbaar komt. Wij willen daar zelf een bijdrage aan leveren door vanuit de zorgverzekeraarsbranche zelf te definiëren welke basisset aan prestatieindicatoren wij nodig hebben voor een goede zorginkoop.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

ZN: ‘Bezuiniging specialisten gaat niet ver genoeg’

Hans Wiegel herbenoemd als voorzitter ZN

Video: In de werkkamer van Pieter Hasekamp van ZN

2 REACTIES

  1. Zelf werkzaam in de Zorg ( 40 jaar ) , ik ben er overtuigd van dat als de Zorgverzekeraars efficienter ook naar de Zorginstellingen gaan werken , dus met Minder Burocratie ! de Zorg Miljarden goedkoper kan werken.De Zorg gaat ” kapot ” aan Burocratie en Regelgeving wat ten koste gaat aan de Kwaliteit van Zorg.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.