Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wij zijn Buurtzorg in een volwassen fase’

Redactie Zorgvisie
“In de regio Twente gaat TSN een groot aantal uren invullen”, vertelt Jan Torny, oprichter en directeur van Thuiszorg Service Nederland (TSN). “Wij kunnen die uren leveren voor het door de gemeenten bepaalde uurtarief, omdat we scherp inzetten op de professionele autonomie van onze medewerkers. Eigenlijk zijn wij net als Buurtzorg, maar dan in een volwassen fase.”
‘Wij zijn Buurtzorg in een volwassen fase’

Het is dertien Twentse gemeenten niet gelukt om contracten af te sluiten voor alle uren huishoudelijke hulp aan ouderen en gehandicapten. Daarom komt er een tweede onderhandse aanbesteding. Het werk is vooralsnog gegund aan negen organisaties die aan de aanbesteding hebben meegedaan, maar die kunnen niet voldoende uren leveren.

Uurtarief

Grote thuiszorgorganisaties als Carint, Livio en ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente doen definitief niet mee aan de aanbesteding. Zij vinden de uurvergoeding te laag. “Het gaat al 2,5 jaar zo in de gemeentes”, legt Jan Kramer uit, bestuurder Abvakabo FNV. In 2007 schreven de eerste bedrijven zich in voor de wmo onder de kostprijs. Dat is een fiasco geworden. Nu willen de Twentse gemeenten maximaal 19 euro betalen, terwijl een onderzoek van PriceWaterhouseCoopers laat zien dat de kostprijs minimaal 2,50 hoger ligt.

Tarief TSN

“Wij kunnen de uren wel leveren voor het uurtarief. Het verschil tussen TSN en de meeste andere thuiszorgaanbieders zit niet in de directe kosten”, meent Torny. “Ook wij hanteren de cao voor de thuiszorg. Het verschil is dus organisatorisch. Wij hebben duizenden mensen in dienst, die werken vanuit 50 locaties. Het is ons doel de zorg toch zo kleinschalig mogelijk te organiseren.”

Te laag tarief

“Voor ons is dit tarief te laag”, liet Hans Hofhuizen, interim-bestuursvoorzitter Carint Reggeland Groep, eerder weten. “Voor dit bedrag per uur zal onze organisatie verlies draaien. Daarom hebben wij niet ingeschreven voor deze aanbestedingsronde. De consequentie is wel dat wij afscheid moeten nemen van een deel van ons personeel.”

Tweede onderhandse aanbestedingsronde

Wie de nieuwe spelers zijn kan de gemeente Enschede nog niet zeggen. Hans Roelink, woordvoerder gemeente Enschede: “Wij kunnen nog niets zeggen omdat de tweede onderhandse aanbestedingsronde nog loopt. Pas daarna geven wij meer informatie.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn en Nico van Wijk)

Lees ook:

Gemeenten kunnen thuiszorguren niet invullen

TSN in de aanval

Carint Reggeland schrapt 150 ondersteunende banen

Vivium eist loonoffer van thuiszorgmedewerkers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.