Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wijkteams bieden niet de goede aanpak’

Redacteur Zorgvisie
Wijkteams pakken de zorg voor kwetsbare gezinnen niet goed aan. Daardoor komen de gezinnen te laat in beeld, krijgen ze niet de goede hulp en is er te weinig zicht op alle problemen die er in het gezin spelen en wat voor veiligheidsrisico’s die opleveren. Dat stellen de inspecties van Toezicht Sociaal Domein (TSD) in een rapport.
Jeugdzorg400.jpg
Foto: Fotolia

TSD keek naar de gang van zaken binnen wijkteams in zes gemeenten. Op dit moment voldoet de zorg die de teams leveren aan kwetsbare gezinnen nog niet, schrijft TSD in het rapport ‘Het wijkteam en kwetsbare gezinnen’. De problemen die binnen kwetsbare gezinnen spelen zijn vaak zo complex dat het wijkteam een gerichte aanpak moet opzetten, maar dat gebeurt op veel plekken nog niet.

Andere aanpak nodig
‘Kwetsbare gezinnen moeten niet pas in beeld komen als de problemen ontsporen. Ze hebben een andere aanpak nodig dan professionals nu vanuit de wijkteams kunnen bieden’, stelt TSD. De gezinnen vragen om hulp op meerdere domeinen en leefgebieden, maar komen meestal niet uit zichzelf naar de wijkteams toe. Doordat het huidige stelsel daarnaast sterk gericht is op zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid, is het voor de wijkteams lastig om de problemen die binnen gezinnen spelen te signaleren. De problemen die er spelen worden daardoor niet op tijd gesignaleerd. TSD stelt bovendien vast dat de medewerkers van wijkteams weliswaar hoog gekwalificeerd en gemotiveerd zijn, maar dat ze te weinig tijd krijgen, verschillende verantwoordelijkheden hebben en dat het onduidelijk is wat hun bevoegdheden zijn.

Oplossingen voor wijkteams
Om dit op te lossen stelt TSD voor dat gemeenten ervoor gaan zorgen dat professionals in de wijkteams de juiste competenties krijgen, weten wat hun bevoegdheden zijn en genoeg tijd krijgen om met de gezinnen aan de slag te gaan. Daarbij moet het voor de professionals ook duidelijk worden met welke andere partijen ze kunnen samenwerken rondom het gezin en wie wat doet binnen het team. Maar ook de professionals kunnen hun werk anders aanpakken, vindt TSD. ‘Professionals moeten een kritische houding hebben ten opzichte van wat van hen wordt gevraagd. Ze moeten tijdig aan de bel trekken als zij niet volgens hun eigen professionele standaarden kunnen werken.’

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.