Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

‘Wijkverpleegkundige levert betere zorg en kost minder’

Mark van Dorresteijn
De inzet van een wijkverpleegkundige levert niet alleen betere zorg op maar leidt ook tot besparingen in vergelijking met gebruikelijke zorg. Dat komt naar voren uit een onderzoek van de Regionale Kruisvereniging West-Brabant uitgevoerd door bureau BMC.
‘Wijkverpleegkundige levert betere zorg en kost minder’

Een aanpak met de wijkzuster levert in het onderzoeksgebied een winst op van ongeveer 135.000 euro per jaar. Doorgerekend naar het landelijk niveau zou dat mogelijk tientallen miljoenen kunnen besparen, aldus onderzoeker Egbert van der Meer van BMC.

Wegbezuinigd

De wijkzuster is in de jaren negentig grotendeels wegbezuinigd. Maar het voordeel van haar manier van werken is dat zij meer in vrijheid werkt, over grenzen heen kijkt en bredere diagnoses stelt. Zo ziet zij bijvoorbeeld dat iemand zowel thuiszorg als hulp uit de geestelijke gezondheidszorg krijgt, terwijl beide minder kan. Ook komt het voor dat zij voorkomt dat iemand werkloos raakt en dus een uitkering nodig heeft.

Lage investering

Inzet van een wijkverpleegkundige vergt weinig investeringen, aldus Van der Meer. Ze zijn er nog steeds, maar werken nu vaak in de thuiszorg. De steekproef besloeg 54 dossiers waarbij tien wijkzusters waren betrokken.

‘Dichtbij wat kan’

Minister Edith Schippers van VWS vindt het inzetten van wijkverpleegkundigen een heel goed initiatief, deelt haar woordvoerder mee. Meer zorg in de buurt is ook een van de topprioriteiten van minister Schippers. Zeer binnenkort stuurt zij hierover een brief naar de Tweede Kamer. Ook wordt het ‘dichtbij wat kan en verder weg waar nodig’ als principe gehuldigd, zegt de zegsman van Schippers. “Patiënten zijn voor eenvoudige handelingen beter af en goedkoper uit in de eerste lijn.”

Wijkgerichte aanpak

De PvdA, die een motie door de Kamer kreeg om 10 miljoen uit te trekken voor projecten met wijkverpleegkundigen, is erg blij met de ontwikkelingen. De partij is altijd al voorstander van een buurt- en wijkgerichte aanpak op dit gebied. “En het is mooi om te zien dat wat we hadden bedacht, ook echt zo blijkt te zijn”, aldus Kamerlid Agnes Wolbert. “Dit herstelt ook de beroepseer, verpleegkundigen zijn heel trots op hun vak.” Wolbert denkt dat de thuiszorg nu ook weer aantrekkelijker kan worden om in te werken. Ze ziet met belangstelling tegemoet hoe het kabinet de wijkverpleging gaat stimuleren, zei ze zaterdag. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgmanager en Talent van het Jaar 2012

De inschrijving voor de verkiezing van Zorgmanager en Zorgvisie Grow/Work Talent van het Jaar 2012 is gestart. Meer informatie en aanmelden

13 REACTIES

 1. Begrijp ik deze tekst nu niet?? “Inzet van een wijkverpleegkundige vergt weinig investeringen, aldus Van der Meer. Ze zijn er nog steeds, maar werken nu vaak in de thuiszorg.”
  Waar werkt de wijkverpleegkundige anders???
  Stel ook mijn vraagtekens bij onderzoeker?/auteur? als er over “wijkzuster” gesproken wordt anno 2011.

 2. Lees alle reacties
 3. Hoezo wijkverpleegkundige? dat ben ik al jaren . Echter door het marktwezen en megalomane fusies is ons vak uitgekleed. Buurtzorg werkt op een manier zoals ik 25 jaar geleden werkte. Toen ik na jaren in het ziekenhuis gewerkt te hebben terug kwam in de wijk bleek er van alles te zijn veranderd. Niet in het belang van de zorgvragers. Op kantoor wordt er bepaalt hoe en hoe lang wij mogen werken. Dit terwijl de vakkennis bij ons uitvoerende zit. Investeer in scholing en geef ons het werkplezier terug.

 4. Opnieuw is iets aangetoond wat iedere verpleegkundige al lang wist! Wellicht dringt het nu eindelijk eens door in de hoofden van beslissers. Echter steeds blijkt dat er rampen moeten gebeuren, voordat beleidsmakers ingrijpen. Dat zal helaas ook voor de thuiszorg gelden.

 5. Mijn vrouw is al 26 jaar wijkverpleegkundige. In het begin werkte ze zelfstandig, wijkgericht en in samenspraak met de huisarts. Later is alles kapotgemaakt door managers, indicatieorganen e.a. De zorg werd duurder, inefficienter en versnipperd. Nu komt men er eindelijk achter dat het indertijd zo gek nog niet ging. Maar denkt er nou echt iemand dat, bv door dit rapport, managers in de thuiszorg gaan verdwijnen, evenals indicatieorganen ? ( buurtzorg laat wel zien hoe het anders kan ). De managers blijven gewoon op het pluche ziteen, om , wat nog goed gaat, nog verder kapot te maken. Mijn vertrouwen is niet zo groot, merk ik, mijn inbreng teruglezend.

 6. Ik kan net als solex erg droevig worden van dit alles. Ik werk al 21 jr in de thuiszorg en heb heel veel zien veranderen. Verpleging mag geen zorgtaken doen want die zijn te duur! Nu willen wij opeens maar 1 zuster aan het bed! En dan al die rompslomp met indicatie en zorgkantoren ! Nu had er iemand een een subsidie gekregen voor een pilot en vind dan buurtzorg uit. Volgens mij was dit allang geleden uit gevonden! Er word bij ons in clusters gewerkt en dat is ook wijkgericht!! Verder vind ik het werken in de thuiszorg nog steeds leuk maar elke verandering is geen verbetering en sommige dingen zie ik gewoon weer terug bij het oude komen. Jammer dat er zoveel geld verloren gaat aan onderzoeken naar iets wat allang bestaat. Wij van de thuiszorg blijven sterk en de clienten zijn nog steeds heel belangrijk!!

 7. Zichtbare Schakel; de wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt is een fantastisch initiatief waarin 350 wijkverpleegkundigen momenteel werken: geinitieerd in 2009 door Mevr. Bussemaker. Als staatssecretaris heeft zij ervoor gezorgd dat de extramurale zorg geleverd door de wijkverpleegkundigen weer een gezicht krijgt; al dan niet op een solex door de wijk. In Utrecht in de wijk Overvecht fietsen de wijkzusters door de wijk!

 8. Dat de uit hun voegen gegroeide thuiszorgpyramides met in de top blauwe mannen in te grote apenpakken (sorry dames wanneer u als leider van zorgprofessionals herkend en erkend wil worden, gooi weg dat apenpak met schoudervullingen!) zijn langste tijd heeft gehad , kan toch echt niemand meer verbazen?
  Dat onze minister van VWS een flinterdun rapport nodig heeft om wakker te worden in de vorige eeuw, dat is pas alarm.
  Zorginnovatie op z’n Hollands: de wijkverpleegkundige anno nu in een landschap van Anton Pieck.
  Waar een klein land groot in is.
  Zusters, broeders, helpers en de rest: succes!
  We zien elkaar over 5 jaar bij het licht van een Philips gloeipeertje!

 9. Of het nu Buurtzorg is of de wijkverpleegkundige, het is duidelijk dat de zorg zoals managers en beleidsmakers van VWS de zorg opzetten niet werkt. De zorgprofessional moet worden aangesproken op zijn interne motivatie en hij moet de kans krijgen om de zorg zo te organiseren dat deze doelmatig is. Dat gebeurde niet in de thuiszorg en het gebeurt nog steeds niet in vele andere sectoren.

 10. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat dit onderzoek en de (politieke) reacties daarop worden gepresenteerd als het ei van Columbus (of Eureka…). Waar we nu mee te maken hebben is het gevolg van de afbraak van de thuiszorg in de afgelopen jaren door de idiote functiedifferentiatie, het verantwoorden van uurtjes en activiteiten in combinatie met zorgkantoren die zo ver weg staan van de buurt dat ze eigenlijk gewoon nooit hebben geweten wat er gaande was in hun regio’s. En dan – een Deus Ex Machina – verschijnt de wijkverpleging als de oplossing en is buurtgericht werken het toverwoord…. Ik kan hier zo droevig van worden; het is een directe belediging van alle mensen die in de thuiszorg werken en hebben gewerkt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.