Wijkverpleging wijst nieuwe bekostiging af

Zorgaanbieders van wijkverpleging willen geen bekostiging op basis van zorgprofielen. Ze willen de uitkomsten van wijkverpleegkundige interventies vergelijken en die gebruiken als basis voor een nieuwe bekostiging.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Geld_iStock_20785827_LARGE.jpg
Foto: iStock

In 2019 moet er een nieuwe bekostiging komen op basis van zorgprofielen. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn van VWS eerder dit jaar afgesproken in een bestuurlijk akkoord met brancheorganisaties. Maar het wil niet echt vlotten met het opstellen van de zorgprofielen. Het is V&VN onlangs niet gelukt in het laatste onderzoek. Wel is er overeenstemming over drie soorten kenmerken die als basis moeten dienen. Naast gezondheidskenmerken gaat het om persoons- en omgevingskenmerken, die bepalend zijn voor een zorgprofiel en de zorgvraag. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nu weer de regie overgenomen van V&VN. Het is de bedoeling dat

2
116

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Een mening van sommigen maar bepaald geen common sense in de sector…….. Wij willen in Nederland af van de minutenzorg, die er feitelijk helaas nog steeds is. Een vorm van populatiebekostigiging, wat zorgprofielen in wezen kan betekenen, is in ieder geval een serieus alternatief daarvoor. De productieprikkel is dan weg en er komst aandacht voor preventie. Laten we niet sterven in schoonheid maar vasthouden aan een haalbaar plan waarover de verschillende stakeholders in onze ingewikkelde sector het wel over eens kunnen worden.

  2. Lees alle reacties
  3. Helemaal eens om de bekostiging te baseren op uitkomsten!
    Los daarvan is deze uitspraak wel erg vreemd: "Verpleegkundige interventies zijn in hun visie veel bepalender voor de uitkomsten dan de diagnose bij de intake. Die is eenmalig, terwijl het verpleegkundig proces juist een cyclus is" Interventies worden nl vastgesteld op basis van onderbouwde diagnoses! Zonder diagnose geen interventie. Bovendien is diagnosticeren niet eenmalig, maar cyclisch onderdeel van het verpleegkundig proces.
    Verder: willen we worden bekostigd op basis van uitkomsten, dan is er meer nodig dan vastleggen van een aantal indicatoren, zoals nu in het Omaha gebeurt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.