Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wijkzorg heeft verpleegkundigen nodig

Redacteur KinderopvangTotaal
Dit jaar waren er veertig procent meer aanmeldingen bij de hbo-opleidingen verpleegkunde. Toch leidt dat niet tot meer verpleegkundigen in de ouderenzorg thuis en in verpleeghuizen, omdat de meeste studenten kiezen voor een baan in het ziekenhuis. Goede stageplaatsen zou een oplossing bieden.
Wijkzorg heeft verpleegkundigen nodig
Foto: ANP Lex van Lieshout

Volgens brancheorganisatie ActiZ en beroepsvereniging VenVN moeten zorgaanbieders goede stageplaatsen bieden aan hbo-studenten om meer verpleegkundigen te werven voor zorg in de wijk. De sector kampt met een tekort aan hbo-opgeleide verpleegkundigen en het laat zich aanzien dat dit doorzet. Terwijl de stijgende zorgvraag en meer verzorging thuis juist vraagt om meer hbo’ers in de wijkzorg. In 2014 komt 250 miljoen euro beschikbaar voor versterking wijkverpleging.

Stijging

Voor de hbo-opleiding verpleegkunde hebben zich dit jaar 6116 studenten gemeld, een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van vorig jaar. Veel studenten kiezen echter uiteindelijk voor een baan in ziekenhuizen en nog te weinig voor het werk in de wijk en de wijkverpleging. Dat stellen brancheorganisatie ActiZ en beroepsorganisatie V&VN.

Zorg in de buurt

Beide organisaties werken aan een plan om meer hoger opgeleide verpleegkundigen in de langdurige zorg en in de wijkverpleging te krijgen. Helma Zijlstra, directeur V&VN is blij dat de hbo-opleidingen verpleegkunde meer aanmeldingen hebben. ‘Van deze groep moet 80 procent in 2017 aan de slag in de zorg. Daarvan moet één op de vijf geslaagden kiezen voor de zorg in de buurt.’

Vaste afspraken

Uit onderzoek van de brancheorganisatie blijkt dat studenten juist door goede stagebegeleiding kennis maken met de interessante kanten van de ouderenzorg en hiervoor eerder zullen kiezen. Zorggroep ZZG bijvoorbeeld heeft met de HAN, de hbo-v opleiding in Nijmegen, vaste afspraken gemaakt om aan 38 eerstejaars studenten een stageplaats te bieden in de wijkverpleging met begeleiding van een wijkverpleegkundige. Aan het eind van de stage gaven 23 studenten aan dat ze geïnteresseerd zijn in een baan in deze sector. Aan het begin van de stage waren dat er nog maar 14.

1 REACTIE

  1. We hadden in 2012/2013 al 200 miljoen van de regering — voor de verpleeg en zorginstellingen — waarvan niemand weet waar die naar toe gegaan zijn (graaicircuit??) en nu weer 250 miljoen voor de verpleeg en zorginstellingen; dat zullen de graaiers geweldig vinden want het antwoord van van Rijn op mijn brief was: hoe een zorginstelling het enorme bedrag aan Overheids AWBZ-geld besteed, moeten ze helemaal zelf weten (ik vroeg dat onder andere naar aanleiding van het structureel te weinig personeel plaatsen en met te weinig opleiding en alle ZZPcode-patienten behandelen als de laagste code; weinig zorg voor de patient!!)
    Ondertussen maakt hij zich landelijk in krant en voor TV en radio druk over luiers, bezetting, extra gelden en noem alles maar op in de zorg.
    Denk dat hij door mijn vraag moest erkennen hoe het werkelijk zit in de zorg; gaf dus maar een politiek antwoord.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.