Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Wilna Wind luidt noodklok over transitie

Patiëntenfederatie NPCF heeft afgelopen vrijdag in een brief aan staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) haar zorgen geuit over de voortgang van de veranderingen in de langdurige zorg. Algemeen directeur Wilna Wind wil met Van Rijn om de tafel om een ontsporing van de hervorming te voorkomen.
Wilna Wind luidt noodklok over transitie
Premium
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  9 REACTIES

  1. ’t Zou buitengewoon goed zijn wanneer het hele traject qua traject en kader op uniforme wijze navolgbaar zou zijn; zodat elke instantie zijn inzet kan verantwoorden. Zowel zorginhoudelijk als bedrijfsmatig en op terrein van kwaliteit. Wij deden afgelopen maand een pleidooi hiervoor bij alle betrokken instanties; zowel de Haagse als ook verzekeraars en toezichthouders. Zie voor meer informatie http://www.stichtingbim.nl met betrekking tot het zogenaamde Improvement Model.

  2. Lees alle reacties
  3. De problemen met de wijkverpleging zijn nog maar het topje van de ijsberg. Zie voor wat er nog meer aan staat te komen aan problemen door de hervorming van de ouderenzorg, want daar gaat die pagina specifiek over, http://www.gezondezorg.org/ouderenzorg. (De afgelopen stemming in de Eerste Kamer moet nog verwerkt worden.)

  4. Ik weet dat we mogelijk financieel hier en daar doorgeschoten zijn. Maar de overgang naar de gemeente per 1 januari 2015 zou een oplossing moeten bieden. Ik kan de minister verzekeren dat dit een verschrikkelijke vergissing is. een complete ramp. De plannen van de minister die in de eerste kamer nog even snel doorgedrukt zijn (36 tegen 37 stemmen) zijn een lachertje. Het zijn alleen maar bezuinigingen. Er zit niets menselijks meer in. De zwaksten in de samenleving, ouderen en ernstig gehandicapten, worden nu de dupe van de bezuinigingen. De minister snapt toch ook wel dat dit enorme proces vele jaren in beslag zal nemen. Maar geld is blijkbaar de enige drijfveer. Overgang naar de WMO is een proces dat vele jaren in beslag gaat nemen. Waarom gewoon niet gefaseerd ingevoerd. Bij de huishoudelijke zorg duurt het nu zeven jaar en op veelplaatsen loopt het nog zeer slecht. Het proces duurt heel lang, dat had de minister moeten zien. Regeren is vooruit zien. Ik denk dat de minister naast al haar kwalen ook lijdt aan ernstige blindheid. Ondanks de druk van alle bezuinigingen, ben ik stom verbaasd dat ze dit voor haar rekening neemt. Hetzelfde geldt voor de staatssecretaris met al zijn mooie verhalen. Ik hoop dat hij het mag beleven en dat hij spijt zal krijgen. Ik ben benieuwd wie al die arme ouderen en ouders van gehandicapte kinderen, die geen hulp meer krijgen, gaat helpen. Mantelzorg.
   Chris van Holland

  5. De uitgesproken zorgen door NPCF zoals verwoord in de brief d.d. 15 aug. onderschrijf ik volledig. Ik mis in de reactie nog een alinea over het tekort aan (aangepaste (zorg) woningen op de korte termijn. Ik ben heel blij met deze reactie en ik hoop dat de NPCF, vanuit het burger, patiënten en cliënten perspectief kritisch blijft kijken naar de beleidsvoornemens en de feitelijke consequenties van de uitvoering en uitwerking van het beleid. Ik wens NPCF heel veel succes en wijsheid bij het gesprek met de Staatssecretaris. Nel van Lin, mantelzorger, vrijwilliger, niet praktiserend wijkverpleegkundige en oud inspecteur voor de gezondheidszorg.

  6. de wijkverpleegkundige wordt niet voor niets voor een deel uit de Wmo betaald. Deze verbinding zorgt voor een directe relatie tussen Wmo en wijkverpleegkundige.
   Ik begrijp de in eerdere reacties beschreven zorg, maar deze is niet helemaal terecht.
   Wel deel ik de daar beschreven angst voor een afknijpen van de kosten door de betrokken betalende instanties, maar, en dat bedenk ik me niet hier en nu, dat is de laatste jaren eigenlijk al steeds het geval geweest.
   Uiteindelijk zullen we er met zijn allen voor moeten zorgen, dat we roeien met de riemen die we hebben en dus het geld doelmatiger besteden.
   Curadomus doet dat overigens al…
   Peter Jan Visee

  7. terechte zorgen. maar een nieuwe bureaucratische autoriteit toevoegen lijkt me niet zinvol. beter is het de huidige autoriteit – het kabinet, gecontroleerd door de Tweede en Eerste Kamer – op haar verantwoordelijkheid te blijven aanspreken. als kiezers zijn we er niet mee geholpen dat de door ons (en vele anderen) gekozen volksvertegenwoordigers de taken die ze voor en namens ons moeten uitvoeren, afschuiven op bureaucratische organen. alleen op die manier kunnen we voorkomen dat belastingbetalers hun (mede)verantwoordelijkheid voor de samenleving ontwijken.

  8. Als een ‘autoriteit’ en meer zzp-ers in verpleging en verzorging de oplossingen zijn die de NPCF kan verzinnen dan voorzie ik een nog grotere chaos dan nu al het geval is op de arbeidsmarkt en op het gebied van zorgaanbod en kwaliteit. ZZP-ers moeten natuurlijk ook door verzekeraars worden gecontracteerd maar zijn enkel een oplossing voor klein deel van de zorgvraag, er zijn veel meer deskundige zorgverleners in de ‘wijk’ nodig, in huishoudelijke zorg, ondersteuning etc. Aan een papieren tijger heeft geen patient, gehandicapte of goede zorgverlener wat!

  9. Alle disciplines die zich met zorg en begeleiding bezig houden in een wijk zijn bezig de contacten met elkaar te verbeteren, zodat er korte lijnen zullen zijn. Geef ze nog even de tijd en de kans. Creeer geen nieuwe aanvink-controleurs! Ik ben wel voor een vertrouwenspersoon voor het hele sociaal domein in iedere stad, dus niet alleen voor jeugdzorg.

  10. Mw Wind raakt hier een belangrijk punt, maar door er weer een schakel tussen te zetten wordt het bureaucratisch kader alleen maar groter en groter…! Feitelijk wordt nu het bewijs alweer geleverd dat Gemeenten niet in staat zijn en zullen zijn om een efficiënter, effectiever en ook voor iedere burger gelijkwaardig zorg beleid uit te voeren…! Ik voorspel een duurdere en slechter georganiseerde zorg. Het feit dat de wijkverpleegkundige ’terugkomt’ is een meer dan goede zaak, maar dan had hier eerst alle zorg en tijd aangegeven moeten worden. Daar heb je 2015 en 2016 voor nodig en als deze belangrijke regie functie dan gerealiseerd is dan kan er daadwerkelijk met die delen van de transitie die waardevol kunnen zijn, gestart worden. Nu wil het kabinet in een te korte periode de zaak omgooien…Jammer en vooral omdat als je het goed doet de broodnodige bezuinigingen vanzelf gerealiseerd zullen worden…lange termijn denken is in deze fase belangrijker als ‘even willen scoren’…