Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Winst in ouderenzorg dankzij nurse practitioner

De nurse practitioner boekt in de ouderenzorg de meeste tijdwinst en wordt daarom steeds belangrijker. Dat blijkt uit een evaluatie van 38 verpleeghuizen uitgevoerd door Prismant.
Winst in ouderenzorg dankzij nurse practitioner

In opdracht van het Capaciteitsorgaan heeft Prismant onderzocht welke vormen van taakverschuiving plaatsvinden naarmate de medische zorgvraag van ouderen toeneemt. Nederland vergrijst waardoor de vraag naar medische zorg voor kwetsbare ouderen zal toenemen. Wie kan het beste de taken overnemen van artsen?

Medebehandelaar

Hoewel doktersassistenten en verpleegkundigen ook taken overnemen van de arts, blijkt uit de steekproef van Prismant dat de tijdwinst vooral groot is bij de inzet van nurse practitioners en praktijkverpleegkundigen. Zij worden ingezet als medebehandelaar en expert. Van hun tijd is de helft tijdwinst voor de artsen. De artsen en andere professionals zijn verder unaniem van mening dat de taakverschuiving leidt tot kwaliteitswinst voor de zorg. Dit komt vooral door de brugfunctie die nurse practitioners en praktijkverpleegkundigen vervullen tussen de arts en de verzorgenden. Alleen de inzet van deze professionals leidt in de praktijk daadwerkelijk tot substitutie van artsenformatie. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Capaciteitsorgaan wil verruiming numerus fixus

Nurse practioners niet efficënter

Nurse practioners goede aanvulling op huisartsenzorg

Meer physician assistants en nurse practioners nodig

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.