Winstgevendheid gehandicaptensector gehalveerd

Gehandicaptenzorgorganisaties zien het rendement fors dalen door stijgende bedrijfslasten, hogere personeelskosten en gelijkblijvende inkomsten. Dit blijkt uit de jaarlijkse analyse van 174 jaarverslagen van zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg door Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, en Verstegen accountants en adviseurs.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Winstgevendheid gehandicaptensector gehalveerd
Foto: ANP Lex van Lieshout

De resultaten zijn het afgelopen jaar flink afgenomen in de gehandicaptensector. In 2012 was de gehandicaptenzorg nog de best presterende deelsector in de zorg met 2,7 procent rendement, in 2013 is dat gedaald tot 1,3 procent. Ruim 16 procent van de organisaties uit de sector schreef vorig jaar zelfs rode cijfers. Vooral grote organisaties hebben moeite het huishoudboekje kloppend te krijgen.

Agema-gelden

De resultaten in de sector staan onder meer onder druk door de afschaffing van de zogenoemde ‘Agema’-gelden. Doordat deze middelen in 2013 zijn afgeschaft, zijn de bedrijfsopbrengsten gestabiliseerd op circa 8,1 miljard euro. De bedrijfslasten zijn

3
35

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

 1. Ja ze moeten zelfs winst maken.
  Helaas gaat dit ten koste van de directe cliëntzorg.
  Ik wil weleens weten of inspectie die financiële situaties van instellingen controleert ook wel weet hoeveel cent van elke euro voor de cliënt rechtstreeks naar die cliënt gaat.
  Soms denk ik meer dan de helft gaat naar andere kosten en cliënten krijgen niets.
  Want waar wordt bezuinigd???
  Juist in directe zorg op personeelskosten en dus cliënten de dupe.
  Kan daar niet eens wat aangedaan worden
  Net als gesjoemel met pgb’s geldt dit mogelijk ook voor gelden vd cliënten.

 2. Lees alle reacties
 3. Tel daarbij ook nog op de onuitputtelijke regelgeving vanuit de Overheid en de daarbij gigantische papierwerk. De Overheid die zelf te lui is om problemen echt op te lossen en dus liever achter haar computertje blijft zitten. En hoopt dat een kast vol papier met handtekeningen al de problemen op lost.
  Eén keer raden wie hier de dupe van wordt………………….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.