Winstgevendheid gehandicaptensector gehalveerd

Gehandicaptenzorgorganisaties zien het rendement fors dalen door stijgende bedrijfslasten, hogere personeelskosten en gelijkblijvende inkomsten. Dit blijkt uit de jaarlijkse analyse van 174 jaarverslagen van zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg door Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, en Verstegen accountants en adviseurs.
Winstgevendheid gehandicaptensector gehalveerd
Foto: ANP Lex van Lieshout

De resultaten zijn het afgelopen jaar flink afgenomen in de gehandicaptensector. In 2012 was de gehandicaptenzorg nog de best presterende deelsector in de zorg met 2,7 procent rendement, in 2013 is dat gedaald tot 1,3 procent. Ruim 16 procent van de organisaties uit de sector schreef vorig jaar zelfs rode cijfers. Vooral grote organisaties hebben moeite het huishoudboekje kloppend te krijgen.

Agema-gelden

De resultaten in de sector staan onder meer onder druk door de afschaffing van de zogenoemde ‘Agema’-gelden. Doordat deze middelen in 2013 zijn afgeschaft, zijn de bedrijfsopbrengsten gestabiliseerd op circa 8,1 miljard euro. De bedrijfslasten zijn

3
28

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.