De Haarlemse organisatie verloor in haar eigen werkgebied de aanbesteding van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Ook een kort geding tegen de gemeente Haarlem ging verloren.
Andere eisen
De raad van toezicht stopt ermee, omdat er door de “verzakelijking van de zorgsector andere eisen worden gesteld aan het toezicht”, laat woordvoerster Ans Meijer weten.
Fusie
Daarnaast heeft de bestuurscrisis te maken met de fusie tussen Zorgbalans en de Stichting Ouderenzorg Velsen (SOV), die 1 januari 2006 is ingegaan. “De integratie verloopt moeizamer dan gedacht”, zegt Meijer. “We moeten de zorg efficiënter gaan organiseren en daar hoort een andere manier van aansturen bij.”
Interim
Een deel van de raad van toezicht is nog aangebleven om een nieuwe raad van toezicht aan te stellen. Zodra die er is, gaat bestuursvoorzitter Ad van de Nes (60) met vervroegd pensioen en neemt mogelijk een interim-bestuurder het roer van hem over.
Verstandig
Van de Nes, die met gezondheidsproblemen kampt, vindt het “gezien de ontwikkelingen” verstandig om terug te treden en het stokje over te geven aan een nieuwe generatie. “Ik heb de kar altijd met veel plezier getrokken. De laatste tijd viel dat door de hectiek rond de instroomstop en de WMO niet mee.”
Over naar ViVa
Zorgbalans spant zich in om de gevolgen voor zo’n 500 werknemers en 3300 cliënten te beperken. Een deel van de werknemers kan overstappen naar de ViVa Zorggroep, die wel een WMO-gunning kreeg van Haarlem. Dan behouden klanten ook hun vertrouwde zorgverlener.
Elders WMO-winst
Waarschijnlijk hoeven er geen gedwongen ontslagen te vallen. Zorgbalans kan het personeel goed gebruiken, want de organisatie kan wel buiten het eigen werkgebied aan het werk voor de WMO. De organisatie won in Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn en Aalsmeer. (ZorgVisie – Bart Kiers)
Lees ook:
– WMO-winnaars nemen verlies
– Zorgbalans verliest WMO-geding
– Zorgbalans gaat 450 mensen ontslaan