Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WMO dompelt Zorgbalans in bestuurlijke crisis

Zorgbalans uit Haarlem is in een bestuurlijke crisis beland na het verlies van de aanbesteding van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). De raad van toezicht en de bestuursvoorzitter van Zorgbalans stappen op.

De Haarlemse organisatie verloor in haar eigen werkgebied de aanbesteding van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Ook een kort geding tegen de gemeente Haarlem ging verloren.

Andere eisen

De raad van toezicht stopt ermee, omdat er door de “verzakelijking van de zorgsector andere eisen worden gesteld aan het toezicht”, laat woordvoerster Ans Meijer weten.

Fusie

Daarnaast heeft de bestuurscrisis te maken met de fusie tussen Zorgbalans en de Stichting Ouderenzorg Velsen (SOV), die 1 januari 2006 is ingegaan. “De integratie verloopt moeizamer dan gedacht”, zegt Meijer. “We moeten de zorg efficiënter gaan organiseren en daar hoort een andere manier van aansturen bij.”

Interim

Een deel van de raad van toezicht is nog aangebleven om een nieuwe raad van toezicht aan te stellen. Zodra die er is, gaat bestuursvoorzitter Ad van de Nes (60) met vervroegd pensioen en neemt mogelijk een interim-bestuurder het roer van hem over.

Verstandig

Van de Nes, die met gezondheidsproblemen kampt, vindt het “gezien de ontwikkelingen” verstandig om terug te treden en het stokje over te geven aan een nieuwe generatie. “Ik heb de kar altijd met veel plezier getrokken. De laatste tijd viel dat door de hectiek rond de instroomstop en de WMO niet mee.”

Over naar ViVa

Zorgbalans spant zich in om de gevolgen voor zo’n 500 werknemers en 3300 cliënten te beperken. Een deel van de werknemers kan overstappen naar de ViVa Zorggroep, die wel een WMO-gunning kreeg van Haarlem. Dan behouden klanten ook hun vertrouwde zorgverlener.

Elders WMO-winst

Waarschijnlijk hoeven er geen gedwongen ontslagen te vallen. Zorgbalans kan het personeel goed gebruiken, want de organisatie kan wel buiten het eigen werkgebied aan het werk voor de WMO. De organisatie won in Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn en Aalsmeer. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

WMO-winnaars nemen verlies

Zorgbalans verliest WMO-geding

Zorgbalans gaat 450 mensen ontslaan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.