Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wmo-overschot gemeenten voor AWBZ

De 257 miljoen euro die gemeenten verleden jaar hebben overgehouden aan de Wmo, hoeven zij niet terug te storten in de schatkist. In plaats daarvan moeten gemeenten 127 miljoen euro van dit bedrag aanwenden om de pakketmaatregel in de AWBZ op te vangen en 130 ter compensatie van de wetswijziging in de Wmo. Dat heeft staatssecretaris Jet Bussemaker gisterenavond tijdens een bestuurlijk overleg bekendgemaakt.

Door laag aan te besteden voor de huishoudelijke hulp hadden gemeenten afgelopen jaar 257 miljoen euro van hun Wmo-budget overgehouden. Dit overschot moet volgens de staatssecretaris nu deels worden ingezet om cliënten in de Wmo op te vangen die na bezuinigingen dit jaar geen recht meer op AWBZ-zorg hebben. Als gevolg van de pakketmaatregel in de AWBZ, hebben meer dan zestigduizend mensen geen recht meer op ondersteunende- en activerende begeleiding. Gemeenten moeten met de 127 miljoen deze zorgvraag opvangen.

Wetswijziging Wmo

De overige 130 miljoen is bedoeld ter compensatie van de komende wetswijziging in de Wmo. De wetswijziging houdt in dat thuiszorgklanten alfahulpen kunnen weigeren. De kosten van de Wmo zullen hierdoor naar verwachting voor gemeenten stijgen. Thuiszorgaanbieders zullen immers vaker duurdere vaste krachten inzetten. Hierdoor gaan de thuiszorgtarieven omhoog.

Wmo-budget

Het bedrag is naar alle waarschijnlijk niet geoormerkt. “Wmo-budget is per definitie niet geoormerkt”, aldus VVD-Tweede Kamerlid Anouchka van Miltenburg. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Miljoenenoverschot op Wmo-budget

Wmo uurtarief gemiddeld 2,40 euro te laag

VWS: gemeenten krijgen adressen AWBZ-gedupeerden

‘Lichtgehandicapten op straat door verscherpte AWBZ’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.