Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Wmo-wet Kant hangt aan een zijden draadje

Er is geen meerderheid voor de initiatiefwet van Agnes Kant in de Eerste Kamer. De SP zal de senatoren van de ChristenUnie (CU) over de streep moeten trekken om de aanpassing van de Wmo door de Eerste Kamer te krijgen.
Wmo-wet Kant hangt aan een zijden draadje

Een minimumprijs voor de thuiszorg, geoormerkte budgetten en de Europese aanbesteding afschaffen. Deze wetswijzigingen van voormalig SP-parlementariër Kant kwamen wel door de Tweede Kamer, maar dreigen nu in de senaat te sneuvelen. Vorige week adviseerde de Raad voor de financiële verhoudingen (Rvf) de Eerste Kamer om tegen het vaststellen van een minimumprijs te stemmen. De Rvf is een adviesorgaan, te vergelijken met de Algemene Rekenkamer. Volgens de Rvf leidt het plan tot meer bureaucratie en zorgt het voor hogere kosten. Dit negatieve advies sluit aan bij een al eerder geleverd afwijzend advies van de Raad van State.

Meerderheid

Volgens PvdA-senator Kim Putters is er inderdaad geen meerderheid in de senaat te vinden voor de wetten van Kant. “Maar de Eerste Kamer wacht nog op schriftelijke antwoorden op vragen van senatoren over de wetswijzigingen. De SP, het ministerie van VWS en de Europese Commissie moeten die vragen nog beantwoorden voordat er gestemd kan worden. Het kan zijn dat de SP vanuit strategische overwegingen wacht met de beantwoording van deze vragen tot er een nieuwe samenstelling is van de Eerste Kamer na de Provinciale Statenverkiezing. Want in een nieuwe samenstelling ligt de stemverhouding ook anders.”

Initatiefwet

Tweede Kamerlid Renske Leijten heeft de wetswijziging van voorganger Kant onder haar hoede. Volgens haar laat de beantwoording van vragen vanwege praktische redenen op zich wachten en niet vanwege strategische overwegingen. “We moeten gezamenlijk met het ministerie van VWS een advies leveren aan de senatoren. En we weten dat ze op het ministerie geen voorstander zijn van onze initiatiefwet. Daar moet dus over vergaderd worden.”

ChristenUnie

Leijten acht het mogelijk dat de CU zich aan de zijde van de SP schaart wat betreft de wetswijziging. “CU staat wel open voor discussie.” Of de stemming nog voor de jaarwisseling plaats zal vinden, blijft onduidelijk. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Overgenomen Wmo-personeel behoudt loon

Zorgorganisaties Oosterhout bedanken voor te laag Wmo-tarief

Breda stapt over op alfahulpen in de Wmo

SCP: Fors overschot op Wmo-budget gemeenten

Gezocht: Zorgmanager en Talent van het jaar 2011

De inschrijving voor Zorgmanager en Talent van het jaar 2011 zijn weer gestart. Meer over de procedure..

5 REACTIES

  1. Ik denk juist dat er minder bureaucratie komt als de europese aanbesteding afgeschaft wordt. Spreek een minimumprijs af, oormerk het budget en laat de mensen aan het werk gaan.De overheid moet zich niet te veel met zulke zaken bemoeien.Als de randvoorwaarde vastgelegd zijn is al heel wat duidelijk.

  2. Lees alle reacties
  3. Al jaren werken mensen als hulp in de huishouding. Meestal zwart. Deze vooral autochtone Nederlanders weten als geen ander een soort van uniform tarief te hanteren. Waarom kan de gewone Nederlander dit wel en de politiek niet? Uit ervaring weet ik dat er te veel regelgeving is en daardoor de taakomschrijving benauwend. Voorbeeld: niet meer dan 25 kilo sjouwen is een goede regel (spaart de rug); maar wat nu als de koelkast verschoven moet worden om zeer vieze plekken schoon te maken. Wat te doen met psychische hamsteraars? Waar een mantelzorger, familielid al lang bijtijds had ingegrepen moet dit werk bij HV/HH blijven liggen. Zit namelijk niet in het takenpakket. Met gevolg dat iedere goede ouderwetse huishoudelijke hulp machteloos toekijkt. Dan pleit ik liever voor een goede ZZP’er. Die heeft flexibiliteit en kan zelf verantwoording nemen, eventueel aangevuld met anderen. Met aanbestedingen prevaleert alleen het bedrijfs en beleidsbelang; en dat is net niet wat er nodig is in de zorg. Zeker niet in de thuiszorg. Daarnaast is er een tweedeling. Zodra een bedrijf schoonmaakwerkzaamheden in het pakket neemt is men ontevreden met de prijs. Dit terwijl een individu te vreden moet zijn met een lage prijs vanwege de mate van ‘ongeschooldheid’ (poetsen) in het werk. Soms is het beter om goed te betalen, zodat een probleem wordt aangepakt. Zwaarder werk mag best beloond worden. En in die zin is onderhandelingsvrijheid op lager niveau wenselijk.

  4. Gewoon 1 helder tarief voor HV (mag rustig scherp zijn), dan puur beoordelen op kwaliteit.
    Je kunt niet tegen de laagste prijs voor 2 jaar een heel team hulpen en een goede stuctuur neerzetten, om hem vervolgens weer kwijt te raken.
    Hierdoor raakt met name de kwaliteit in het geding, ik noem het grote aantal klachten over TSN…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.