WNT2 verlamt doorstroming zorgbestuurders

De tweede Wet normering topinkomens (WNT2) maakt een nieuwe baan financieel zo onaantrekkelijk dat zorgbestuurders blijven zitten waar ze zitten. Dat zeggen verschillende experts in het nieuwe Zorgvisie magazine dat op 24 april verschijnt.
WNT2 verlamt doorstroming zorgbestuurders
Foto: RGBstock

Een van de experts is headhunter Klaus Schmitt. Hij bemiddelt jaarlijks twintig bestuurders naar een nieuwe baan en merkt dat grote organisaties steeds moeilijker geschikte kandidaten vinden. ‘De doorstroming stagneert’, zegt Schmitt. Bestuurders maken een rekensom. Zittende bestuurders verkassen niet zo lang ze onder de overgangsregeling vallen. Overstappen betekent een inkomensval, ook al krijgen ze een baan in een groter ziekenhuis met dito meer verantwoordelijkheden.

Van WNT naar WNT2

De eerste Wet normering topinkomens is per 1 januari 2013 ingevoerd en maximeerde topinkomens op 130 procent van een ministerssalaris. Niet lang daarna kwam minister Plasterk, tot grote ergernis van de

12
55

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.