Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wouter Bos vertrekt bij Amsterdam UMC

Bestuursvoorzitter Wouter Bos vertrekt per eind september bij Amsterdam UMC, locatie VUmc. Hij is door het kabinet benoemd tot bestuursvoorzitter bij Invest-NL.
Wouter Bos
Wouter Bos: De crisis toont aan dat samenwerking ontzettend belangrijk is en dat het kan in dit stelsel. “Hou dat nou vast!”, is onze boodschap'

Invest-NL is een nieuwe staatsdeelneming dat ondernemers één loket biedt voor risicokapitaal en garanties en zal grote maatschappelijke projecten ontwikkelen en waar nodig meefinancieren; denk hierbij bijvoorbeeld aan de verduurzaming van de economie en de noodzakelijke energietransitie. Invest-NL krijgt hiervoor 2.5 miljard euro investeringskapitaal mee.

Gemengde gevoelens

Bos vertrekt met gemengde gevoelens. ‘Mijn benoeming door het kabinet als CEO van Invest-NL is een prachtige nieuwe uitdaging, die mij in staat stelt op de grens van publiek en privaat met voor ons mooie land heel relevante zaken bezig te zijn. Net zoals ik dat de afgelopen vijf jaar in ons prachtige Amsterdam UMC heb mogen doen.’

Ervaring

Het vorige kabinet nam in 2017 het initiatief voor Invest-NL, dat nu wordt geactiveerd. Bos brengt volgens het kabinet de noodzakelijke ervaring met maatschappelijke thema’s en financiële vraagstukken, in de private en publieke sector, met zich mee. Hij is zeer recent benaderd voor deze nieuwe baan.

Voorstel

Op korte termijn zullen de raden van toezicht -in goed overleg met de raden van bestuur van VUmc en AMC en de vertegenwoordigende organen- zich beraden over de samenstelling van de raden van bestuur vanaf 1 oktober 2018 en spoedig met een voorstel komen. De huidige raden van bestuur van AMC en VUmc bestaan na de bestuurlijke fusie naast drs. Wouter Bos, voorzitter raad van bestuur VUmc en vicevoorzitter raad van bestuur AMC, uit prof. dr. Hans Romijn, voorzitter en decaan AMC en vicevoorzitter VUmc, prof. dr. Chris Polman, decaan VUmc, drs. Frida van den Maagdenberg en prof. dr. Mark Kramer.

Dank

In een reactie op het vertrek van Wouter Bos, zegt Wim Kuijken, voorzitter van de raden van toezicht van Amsterdam UMC: ‘Wij betreuren het vertrek van Wouter Bos maar hebben er begrip voor, gezien de betekenisvolle stap die hij in zijn loopbaan gaat maken. Wij zijn hem veel dank verschuldigd voor al het werk en zijn grote inzet voor VUmc en Amsterdam UMC.’

Wouter Bos is al jaren columnist bij Zorgvisie magazine.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.