Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zeeuwse twist om dottercentra

Mark van Dorresteijn
De rivaliteit in de Zeeuwse ziekenhuiswereld staat kennelijk boven het welzijn van de bevolking. Dat stelt Johan Robesin van de Partij voor Zeeland naar aanleiding van de zorgen die patiëntenvereniging Klaverblad Zeeland heeft geuit.
Zeeuwse twist om dottercentra

Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes en het Zorgsaam Ziekenhuis in Terneuzen ambiëren beide een dottercentrum. Klaverblad en de Partij voor Zeeland vrezen dat patiënten uit strategisch oogpunt door het ADRZ verwezen worden naar Breda of Antwerpen en niet naar het Zorgsaam ziekenhuis in Terneuzen.

Concurrentie

“Het mag niet zo zijn dat deze twee ziekenhuizen elkaar zodanig beconcurreren dat er helemaal geen dottercentrum meer is in Zeeland”, meent Ad van de Kreeke, directeur van Klaverblad. “Het maakt ons niet uit welk ziekenhuis de behandelingen uitvoert. Het gaat erom dat de behandelingen worden uitgevoerd op een plek die zo dicht mogelijk bij de mensen in de buurt is. In december liet bestuursvoorzitter Vierhout van het ADRZ ons weten dat het personeel voor het dottercentrum nog opgeleid moest worden; inmiddels wordt dat ontkend. Ook is het zo dat het ADRZ nog geen vergunning heeft om te dotteren, terwijl Zorgsaam per april begint. Op het moment dat het dottercentrum in Terneuzen draait, denken wij dat het verstandig is dat de dotterbehandelingen in Zeeland alleen daar uitgevoerd gaan worden.”

Afspraak met de NMa

“Van de Kreeke spreekt voor zijn beurt”, reageert Vierhout. “Hij heeft geen goed beeld van hoe de situatie ervoor staat. Bovendien start nu een discussie die helemaal niet nodig is. Wij wachten alleen nog op de vergunning en dan kunnen we binnen een maand beginnen met dotteren. De start van een dottercentrum in ons ziekenhuis behoort overigens tot een afspraak met de NMa. Wij zouden de vergunning gewoon moeten krijgen, anders zou dat wijzen op inconsistent beleid van de overheid. Om de fusie destijds door te laten gaan, moesten wij onder andere aan deze voorwaarde voldoen.” Vierhout wil nog niet reageren op de rivaliteitskwestie. “Dat is nog helemaal niet aan de orde. Deze onrust is nergens voor nodig.”

Strategie

Het geluid dat het ADRZ uit strategisch oogpunt geen patiënten zal doorverwijzen naar het ziekenhuis in Terneuzen heeft Joep Paulidas, directeur patiëntenzorg bij Zorgsaam, nog niet bereikt. “Wij verwachten dat Goes patiënten naar ons gaat sturen. Wij hebben nu anderhalf jaar personeel opgeleid, al het materiaal staat klaar, de vergunning is binnen. Wij zijn er helemaal klaar voor en in april gaan we ook daadwerkelijk starten met dotterbehandelingen. Wij hebben van meet af aan de cardiologen van het ADRZ laten weten dat zij in ons ziekenhuis kunnen dotteren. Dat ze nu in Goes ook gaan beginnen, lijkt niemand een goed plan. Klaverblad is overigens bezig een convenant op te stellen om toekomstige problemen uit de weg te gaan.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Uitbreiding aantal dottercentra van de baan

‘Te veel dottercentra gevaarlijk voor patiënt’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Het gaat juist om die bekwaamheid. Er is wetenschappelijk aangetoond dat de succeskansen van een groot aantal verrichtingen toeneemt indien de verrichter, in casu arts/cardioloog, meer ervaring in die verrichting heeft. Dotterbehandelingen vallen onder de Wet Bijzondere Medische Verrichtingen en om die reden is er dus een vergunning nodig. Idealiter wil je per regio één dottercentrum met name om het benodigde aantal verrichtingen per arts/cardioloog te behalen en zo de beste succeskansen voor de patiënt te realiseren. Daarnaast is het uiteraard ook een vrij dure behandeling en is zonde om overal dotter centra in te richten die bijna geen werk hebben.

  2. Lees alle reacties
  3. Ziekenhuizen , die bekwaam zijn en de kwaliteit hebben om te Dotteren , Ga aan de slag! Het gaat om het Leven van de Client. Daar doen wij het toch voor . Als het mis gaat , onze Client naar Gent; Breda ; Rotterdam of Elders in de buurt !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.